Kroatiens nationaldag

Kroatiens nationaldag

Efter andra världskriget återskapades staten Jugoslavien som upphörde att existera då axelmakterna anföll landet 1941. Det efterkrigstida Jugoslavien var en diktatur styrd efter marxistiska principer. Många kroater var missnöjda med detta. När diktaturerna föll i öst påverkades även Jugoslaven.

I Kroatiens som då var en delstat hölls en folkomröstning den 19 maj 1991. Folk skulle rösta för eller emot självständighet. Resultatet blev att 93,24 % röstade för självständighet!

Då majoritet var för en brytning med Jugoslavien utropades självständigheten några dagar senare den 25 juni. Denna dag är därför Kroatiens nationaldag. Dessvärre vägrade makthavarna i Belgrad att acceptera valresultatet och krig utbröt. Men kroaterna slog tillbaka och segrade. Idag har Jugoslavien upphört att existera!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s