Står asatron i tacksamhetsskuld till nationalismen?

Står asatron i tacksamhetsskuld till nationalismen?

Ja frågan som finns i rubriken är befogad. I slutet av 1800 talet ersatte nationalismen kristendomen som enande kraft i Europa, det kan sägas att mellan kristendomen med sin universella lära ersattes av demokratin med dess i sin tur lika universella tanke var det främst nationalismen som verkade som enande kraft hos folken.

Nationalismen ledde till att intresset för forntiden ökade. Folksagor nedtecknades och intresset för gamla myter och sagor fick förnyad aktualitet och intresse. Förut hade prästerna försökt bekämpa tro på tomtar, skogsrån och andra väsen, nu skickades det ut folklivsforskare som försökte rädda kulturarvet. Konstnärer och författare inspirerades av den äldre tidens myter och folktron.

Utan denna våg av nationalism hade aldrig intresset för den förkristna religionen uppkommit. Att en del hedningar i dag försöker ha distans eller förneka detta är inte bara löjeväckande utan också rent lögnaktigt.

Så vi får nog säga att asatron står i tacksamhetsskuld till nationalismen!

Henrik Andersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s