Skjold och Gefion

Skjold och Geifon

Enligt sägnen så hade danerna ingen kung. De åberopade högre makter och en dag kom ett skepp farandes mot Skånes kust. Skeppet hade ingen besättning och inga åror fanns. Skeppet var tomt sånär som ett litet gossebarn. Barnet låg på en sköld. Huvudet vilade på en sädeskärve. Runt omkring fanns det vapen uppstaplade. Danerna beslöt att barnet skulle väljas till konung. En del har hävdat att barnets far var ingen mindre än självaste Oden.

Skjold, eller Sköld som pojkens namn blev gift sig senare med gudinnan Geifon. Enligt sägnen var det hon som plöjde ut Själland ur svearnas land. Där plogen gått där framkom sjön Mälaren. Kungen med gudomlig bakgrund och hans gudinna till maka blev anfader och anmoder till den ätt som uppkallades efter Skjold, Skjoldungarna. Skjold var en duglig härskare och vid sin död lades han i ett skepp lastat ungefär som den dagen då han anlänt till sitt rike. Skeppet for iväg. Bland ätten som Skjold gav upphov till ska nämnas kungarna Roar, Rolf Krake och Ivar Vidfamne.

Man kan gott säga att Skjold och Geifon är Danmarks gudomliga kungligheter värda att skänka heder och ära då Danmark firar sin nationaldag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s