Blenda

Blenda

Sägnen berättar att danskarna anföll, de kom till Värend i dagens Småland. Männen var dock och hjälpte kung Alle att kriga mot norrmännen. Men kvinnorna under ledning av Blenda fann på råd. Blenda och de andra kvinnorna anordnade en fest till danskarnas ära. Det uppskattades av angriparna. Men när de anlände till festen var kvinnorna inte där. Männen började äta och dricka och somnade framåt småtimmarna. Då kom kvinnorna tillbaka och slog ihjäl dem med yxor och andra tillhyggen.

För detta rådiga ingripande i tidens politik fick Blenda lovord och kvinnorna i Värend fick som tack för detta bland annat lika arvstätt och rätten att få ha pukslagare på vägen till sitt bröllop då de gifte sig.

Hur mycket som är sägen och sanning i historien om Blenda är upp till var och en att tro på.

Blenda och värendskvinnorna anfaller danskarna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s