Var Erik den helige ättling till Frej?

Var Erik den helige ättling till Frej?

Det är en allmän uppfattning att kulten av guden Frej avlöstes av kulten av Erik den helige. Men det kanske rentav är så att Erik Jedvardsson var ättling till de makthavare som i Uppsala räknade sin härstamning till Frej som ansågs vara ynglingaättens mytiske stamfader. Det är troligt att Erik delvis var släkt med någon som räknade sin härstamning från Njords son.

Eriks son Knut vekade för att fadernskulle bli erkänd som helgon. Knut låg i strid med den ätt som kallas sverkerätten i svensk historia. Sistnämnda försökte hämta politiskt stöd från utlandet och påven, medan Knut och hans släkt uppkallad efter fadern Erik försökte styra med inhemskt bistånd. Knut Eriksson försökte med andra ord ha en mer ”nationell” kyrka än sverkerättens globala. Men kan det ha varit så att man även om man bytt religion ändå kände att man behövde ha med ursprunget från ynglingaätten. Man behövde ha med arvet från det gamla. Det fanns kontinuitet i att hämta från den gamla tron samt rentav för säkerhets skull ha med en kult som härstammade från den gamla tiden? Erik Jedvardsson var ättling till de gamla ätterna men också en representant för den nya tron.

Erik firas i månaden maj, Men maj är också en månad för åkerbruk. Frej stupar i strid mot jätten Surt som dödar guden med ett svärd. Erik halshuggs i 18 maj 1160 några kilometer från den plats där de asatrogna för bara några generationer sedan blotade till Frej. Erik ska enligt den kristna mytologin vägrat att sätta sig i säkerhet. Frej strider utan vapen mot Surt, trots att han vet att han ska falla. 18 maj är i runkalendern ett manshuvud med krona samt med sädesax. Frej är en skördegud.

Erik är Frejs andlige arvtagare, men kanske var det även så att han var det bokstavligen. Tanken är spännande.

En kommentar på “Var Erik den helige ättling till Frej?

  1. Hedningen skriver:

    Tänkvärt ! Tog upp ämnet själv idag, men du kompletterar mycket bra ur en helt annan synvinkel !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s