Det enda helgonet vi anser vara värt att fira!

Det enda helgonet vi anser vara värt att fira!

Av alla svenskar som klassats som helgon av katoliker är det bara en som vi anser vara värd att fira. Det är förstås Engelbrekt Engelbrektsson, mannen som fått personifiera den urgamla friheten som varit och förhoppningsvis är så viktig för oss svenskar. Engelbrekt som mördades 1436 begravdes i Örebro, ganska omgående började hjälten dyrkas som helgon, trots att han inte syns varit någon religiös person. Kulten av Engelbrekt blev inte gammal, den försvann eller rättare sagt avlöstes av den nationella kult som tillkommit honom vid reformationen. Sistnämnda är ju förstås bättre för oss hedningar.

Men friheten bör dyrkas. Så vi i Ideella Kulturföreningen sänder en tanke till hjälten som fått personifiera svensk frihet.

IKF

Engelbrekts vapen med IKF´s färger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s