Svenska skådespelare del XII: Ester Roeck-Hansen

Svenska skådespelare del XII: Ester Roeck-Hansen

Förnamnet var Ester, mellannamnet var Linnéa och efternamnet innan giftermålet var Andersson. Lilla fröken Andersson föddes i Uddevalla 1897 12 augusti. Fadern Oscar Andersson var maskinmästare på teatern i Uddevalla och dottern var mer eller mindre uppväxt i teatermiljön. Andra personer i familjen ägnade sig åt teatern. Vid 18 års ålder engagerades Ester Andersson vid Axel Engdahls teater i Göteborg. Senare följde vidare utbildning utomlands efter världskrigets slut i Tyskland och Storbritannien.

Harry Roeck-Hansen gifte sig med Ester som antog hans efternamn. Efter några års giftemål blev maken direktör vid Blancheteatern och primadonnan vid många av uppsättningarna där var fru Roeck-Hansen. Andra teatrar som vår aktris spelade på var Vasateatern men även turnéer runt om i landet. Sista gången det uppträddes i hemstaden var 1950.

12 filmroller han Ester med. De två första var stumfilmer båda gjordes 1926. De mest kända filmerna var Svarta rosor 1932, Kungliga patrasket 1945 och Sjätte budet 1948. Sista rollen på film var 1956 i Flicka i frack.

Teatern var Ester Roeck-Hansens scen och inte filmens. Ester hade en kraftig altröst och gjorde flera starka kvinnoroller. Eleonora i Strindbergs påsk nämns ofta i litteraturen om Roeck-Hansen och Tekla i Fodringsägarna 1938 var nog hennes största framgång. Äktenskapet slutade i skiljsmässa och 1953 gjordes den sista rollen vid Vasateatern. Sedan drog sig Ester Roeck-Hansen sig tillbaka. Hon blev nästan 90 år och avled 14 juni 1987.

Med lite fler filmroller hade Ester Roeck-Hansen varit något mer ihågkommen än vad hon är idag. Film är beständigt, teater flyktigt.

Ester Roeck- Hansen i unga dar.

Vår skådespelerska är i mitten av övre raden.

På äldre dar, troligen 1950-talet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s