Skillnaden mellan polyteism och monoteism: Barn

Skillnaden mellan polyteism och monoteism: Barn

Barn är en mycket viktig del i monoteismen. Det är barnen som omskärs i judisk och islams namn. Kristendomen är dock den religion som har den mest utpräglade barnkulten. Jesusbarnet med och utan moder är en mycket central del i kulten i katolsk, koptisk och ortodox kristendom.

Visst finns det barn med i andra religioner men barnkulten är sällan så utbredd som inom monoteismen och då främst kristendomen. Isis med Horus är en känd hednisk motsvarighet men egypterna skapade aldrig en hel kult med tillbedjan av ett barn. Inom asatron finns det ingen känd avbildning från förkristentid där barn avbildas i religiöst syfte. I polyteistiska religioner har gudar och gudinnor barn, men de är vuxna. Frigg gråter över sin son Balder, men Balder är vuxen och har en son som heter Forsete. Frej sägs ha fått en tandgåva av de andra gudarna, men det var när han var barn. Och Frej avbildas på ett väldigt vuxet sätt…

Men varför är barn då så centrala inom monoteismen? Svaret är ganska enkelt. Barnen är framtiden och därför är det barnen som får lära sig, indoktrineras om man vill vara lite kritisk. De barn som blir omskurna ges aldrig möjligheten att få en annan tro. Omskärelsen har samma funktion som märkningen av renar hos samer. De är helt enkelt den ende gudens egendom!

Det andra är renhetskravet. Barnen i monoteismen är andliga men även bokstavligen oskulder. De är syndfria och oskuldsfulla. Rena från synd, synd är väldigt centralt i monoteistiska läror.

Till detta ska tilläggas den sexualskräck som finns inom monoteismen. Barn är inte könsmogna och den kärlek som åsyftas med barnkult är föräldrakärlek och barns kärlek till föräldrar. Någon fysiskt och i monoteistisk mening skamlig och syndfull kärlek är det inte utan en ”ren” och andlig kärlek.

Dessvärre så tar dyrkan av barn och de egenskaper som barn sägs ha hemska uttryck. Att pojkar och flickor segregeras i religionens namn som sker i islam är en sak, men alla de vidriga sexuella övergrepp som sker i kyrkans namn av osunda vuxna som är besatta av små oskuldsfulla barn trotsar allt förnuft och är bara perverst!

Hos polyteister är religion främst för de vuxna. Kristna har lärt ut alla som inte är kristna brinner i Helvetet, tänk på så många barn som då borde brinna där. Ingen polyteistisk religion lär ut att barn straffas.

För att summera artikel. Polyteism är för vuxna, monoteismen är för barn.  Polyteismen ser barn som kommande vuxna, monoteismen hyllar egenskaper som förknippas med barn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s