Gudamakterna och etnicitet

Gudamakterna och etnicitet

Skulle ni avbilda den japanska solgudinnan Amaterasu som en svart man? Skulle ni avbilda guden Zeus som en kinesisk tonårsflicka? Skulle ni avbilda Gu vapen och smed guden i Västafrika som en äldre vit kvinna?

Nej det skulle man inte göra. Ska Amaterasu avbildas så blir det en kvinna med orientaliska drag, och Gu blir en man med etnisk tillhörighet i Västafrika. Detta kan sägas vara hednisk artighet. Tänk vilket liv det skulle bli om man avbildade Jesus i den kristna mytologin som inkaindian eller Muhammed i den muslimska mytologin som en thailändsk treåring!

Asatrons gudaväsen bör därför avbildas som de kommer från Nordeuropa. Alla som kommer till Japan kan nog hylla landets solgudinna, men inte ska en svensk som vistas där börja avbilda gudinnan som om hon var från Sverige.

Finns det undantag från denna regel, ja kanske det. I eddan finns valkyrian Brynhild. Hon är syster till hunnernas kung Atle. Man kan nog ge denna lägre gudamakt centralasiatiska drag, men denna valkyria spelar en viktig roll i myterna men inte i kulten i den religion som kallas asatro.

Låt denna hedniska artighet genomsyra den hedniska konsten!

Brynhild eddans femme fatal kan avbildas med orientaliska drag. Många konstnärer har avbildats henne genom åren och hon avbildas alltid med mörkt hår. Kanske man alltid uppfattat henne som mörk, farlig och exotisk?

Freja avbildas som vit kvinna. Så ska hon avbildas tycker vi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s