Svenska skådespelare del X: Georg Funkqvist

Svenska skådespelare del X: Georg Funkqvist

13 mars 1900 I Uppsala föddes Georg Funkqvist. Fadern var agronom och blev professor. Efter att genomgått gymnasiet, studerat konst och litteraturhistoria vid universitet i Lund samt arbetat en tid genomgick unge Funkqvist Dramatens elevskola 1921-1923.

Funkqvist spelade många roller på flera teatrar i Stockholm. Svenska teatern, Vasateatern, Folkan, Blanche, Dramaten och Nya teatern mellan åren 1924-1963. Även en kort tid i Finland spelade Funkqvist 1927 -1928. En annan kortare tid var i Göteborg 1931-1932. Inom teatervärlden gjordes olika roller i såväl ryska dramer, operett och musikaler.

Ett sjuttiotal filmroller från stumfilmen 1922 kallad Amatörfilmen till sista rollen Monismanien 1995 då Funkqvist var 75 år. Sista rollen blev i tv 1983. Det har sagts om Georg Funkqvist att han var en mästare på att göra roller i det lilla formatet. Det kunde vara en amerikan på besök i Sverige i Kalle på spången 1939, hovrådet i Brott och straff 1945, en levandstrött krögare i Ratataa eller The Staffan Stolle Story 1957, som betjänt i För att inte tala om alla dessa kvinnor 1962 eller diplomat i Åsa-Nisse på Mallorca 1962. På sin åldershöst fick Funkqvist ett genombrott i tv-serien Min stund på Jorden från 1973 som den åldrande svenskamerikanen som såg tillbaka på sitt liv.

Som uppläsare i radio och som berättaröst till en del filmer lånade Funkqvist sin stämma, en stämma som kännetecknads av underfundig humor och en aning ironi. 1957 tilldelades Georg Funkqvist Teaterförbundets Gösta Ekman-stipendium och 1980 Svenska Akademiens teaterpris.

23 oktober 1986 avled Georg Herman Fredrik Funkquist. Hans grav finns på ingarö kyrkogård.

Funkqvist troligen någon gång på 1950-talet.

Funkqvist i serien Din stund på jorden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s