Den moderna semlan

Den moderna semlan

Som alla vet har dagens semla, fettisdagsbullen, hetväggen och allt vad den hettat sina rötter i medeltidens fatslagsfirande. Men det kan kanske vara värt att nämna att dagens semla, den med vispgrädde mellan locket och själva bullen inte är så gammal. Mannen som ligger bakom semlan md vispad grädde sägs vara bagaren Henrik Pettersson 1878-1948 i Visby. Denne herre ska någon gång efter första världskriget lanserat sitt bakverk med grädden under locket. Var det för att fira att ransoneringen av grädde var slut efter världskriget, eller var det för att han ville lansera en variant på ett gammalt tema? Riktigt när vispgräddessemlan lanserades syns något oklart. Troligen är det någon gång i början på 1920 talet och denna semeltyp verkar ha slagit igenom runt 1930 i övriga delar av landet. Petterssons dotter, den berömda skådespelerskan Hjördis Pettersson skrev i sina memoarer att fadern mest bakade bröd. Kanske var Pettersson inspirerad av den variant på bullen som fanns med i Charles Emil Hagdahls ” Kokkonsten som vetenskap och konst” från 1879 där ett recept har med vispad äggvita som värms upp så att den bildar en slags maräng. Dessvärre är Pettersson semla inte riktigt bra att bruka som hetvägg. Den varma mjölken gör att grädden smälter.

fettisdagen

De rara barnen ska risa sina föräldrar med fastlagsris på fettisdagen. En sedvänja som dessvärre syns vara på upphällningen den med fast den lever på sina håll. lägg märke till att bullarna inte har en krans av grädde. Men Elsa Beskow gjorde teckningen redan 1909.

modern-semla

Modern semla, tillkommen på 1920 talet i Visby.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s