Sverigefinnarnas dag

Sverigefinnarnas dag

24 februari 1796 föddes Carl Axel Gottlund. Gottlund i Nyland som var en del av Sverige, men som idag är en del av republiken Finland. 1821 -1822 gjorde Gottlund folklivsforskning i de finsktalande delarna av Värmland och närliggande landskap. Finnar hade bosatt sig där under Karl IX tid. 2013 bestämdes det att sverigefinnarna, det vill säga finnar som bosatt sig skulle ha en egen dag. Gottlunds födelsedag den 24 februari utsågs till detta. Sverigefinnarna är den största av Sveriges nationella minoriteter. Gottlund var fortsatt verksam som forskare i båda länderna och avled 1875.

200px-sverigefinskaflaggan_svg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s