Svenska dikter del XXXV Epigram no 5

Svenska dikter del XXXV Epigram no 5

Anna Maria Lenngren avled 1817. Hennes poetiska arbeten utkom postumt. Det var maken som lät dem publiceras. Anna Maria föddes 1754 i Uppsala, efternamnet var Malmstedt, fadern var professor i latin. Modern hette Märta Johanna Florin. Det år Anna Maria fyllde 26 gifte hon sig med Carl Peter Lenngren. Paret fick inga barn. En fosterdotter fanns, men avled. Vid 18 år och framåt fick Anna Maria dikter publicerade i tidningar. Efter att hon gift sig fortsatte dikterna inkomma i Stockholms-Posten, fast anonymt. Maken övertog tidningen 1795 och dikterna blev allt fler. I yngre dagar gjorde även Anna Maria översättningar av franska teaterverk.

Paret Lenngren tillhörde den övre medelklassen. De ogillade den gamla bördsadeln. Makarnas hus i Uppsala var tillhåll för den tidens intellektuella. Lenngren skrev många dikter, de första dikterna i tonåren var mest av religiös art hennes främsta genre var satirens. Den 8 mars 1817 avled fru Lenngren och begravdes samma dag på Klara kyrkogård i Stockholm. Dikten är ett epigram som publicerades. Någon egentlig titel har den inte men det har nummer fem. Epigram brukar förknippas med satir, och i detta fall har nog satirens egg inte avtagit.

Epigram no 5

När elden nyss kom lös på söder mitt i natten

hos brodern Rusius, man anmärkt har därvid,

att han för första gången uti sin levnadstid

skrek efter vatten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s