Svenska dikter XXXIV Domarn dömer

Svenska dikter del XXXIV Domarn dömer

Dikter finns i olika utföranden och former. En form av dikt är ramsan. Ramsan är ofta ganska kort och bygger uppräkningar som är rytmiska. Ofta är ramsorna till för barn, men de kan också vara ironiska och hånfulla. Ramsorna kan härledas till medeltiden. Men den ramsa som här ska beskrivas är nog av yngre datum.

Fotboll var en idrott som blev populär i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Spelet är enkelt, men det krävs en del personer för att kunna utföra idrotten. En domare finns med vid matcher som ser till att reglerna följs. Men regler kan tolkas olika. Spelare och deras supportrar har för att visa missnöje med domslut uppfunnit en ramsa för att protestera. Kanske kom ramsan rent av till vid en ishockeymatch? Vem eller vilka som ligger bakom diktverket ”Domarn dömer” vet vi inte. Dikten har troligen också framförts i mer juridiska samanhang som tingsrätter.

Domarn dömer

Domarn dömer som han vill

men i huv’et står det still!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s