Konstnärer del XXIX Nils Skum

Konstnärer del XXIX Nils Skum

Nils Nilsson Skum var född i april 1872 i en kåta i Ciuruduottar. Nils och Margareta Skum var renskötare och förde en nomadisk tillvaro. Sonen intresserade sig för att teckna och roade sig med att rita renar i snön eller med aska måla på björkklabbar. Nio år gammal fick lille Nils en penna i gåva och året därpå kom familjen Skum kontakt med en brittisk turist som såg sonen teckna. Turisten skänkte Nils papper, pennor, penslar och målarfärg. Nu började renskötarens sons konsnätsbana. Någon formell utbildning var det inte tal om så Nils Skum var autodidakt. Arbetet med renarna fortsatte vid sidan av tecknandet. 1895 gifte sig Skum med Helena Kuhmunen, dotter till en renskötare.

Skum var renskötare och en framgångsrik sådan. Men nödår på 1930-talet gjorde att många renar dog. Skum började nu bli konstnär på heltid. En ”ateljékåta” byggdes där Skum arbetade. Några renar hade han kvar, men skötseln överlät han till andra. Förutom tecknandet gjorde Skum dekor till knivar och annan sameslöjd. 1937 var det världsutställning i Paris. Skums teckningar var med på utställningen och nu blev den samiske konstnären känd. Året därpå utkom boken ”Samebyn” eller som den heter på samiska, Sáme siida som ökade intresset för Skums konst. Efter sin död utkom en annan bok ”Valla renar” med Skums bilder. Först ansågs skums teckningar främst ha ett etnologiskt intresse. Bilderna handlar främst om samelivet, med renar, jakt och vistelse i naturen. Idag framhåller man i lika stor grad det konstnärliga.

Nils Skum avled 27 december 1951. Hans grav finns i Jukkasjärvi.

skum-1

skum-2

skum-3

skum-4

skum-6

skum-7

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s