Polsk-Tjeckoslovakiska kriget 1919

Polsk-Tjeckoslovakiska kriget 1919

Polen blev självständigt i slutet av 1918 och Tjeckoslovaken bildades samma år. Båda länderna hade styrts av andra makthavare men nu var de fira. Men självständigheten ledde till nya konflikter.

Gränsen mellan de nyblivna staterna var Schlesien. Befolkningen här var blandad, det fanns tjecker, polacker samt tyskar i området sam några mindre minoriteter. Området övre Schlesien blev i den nya tyska republikens område men området i sydöst av polackerna kallat Śląsk Cieszyński, av tjeckerna Těšínské Slezsko och tyskarna Teschener Schlesien blev föremål för konflikten mellan de två länderna. Den 5 november 1918 gjordes mellan polacker och tjecker en överenskommelse om en demarkationslinje för administrativa och militära ändamål, och delade område längs etniska gränser.

Frýdek distrikt och en liten del av Fryštát distriktet var kvar på den tjeckiska sidan, resten tillerkändes polackerna. Tjeckerna menade på att polackerna tänkte införa val i området de kontrollerade för att på det sättet kunna hävda sin överhöghet. Det skulle hållas val till polska riksdagen, sejmen och tjeckerna misstänkte att valet skulle bli en slags folkomröstning.

Tjeckerna beslöt sig för att den 23 januari 1919 gå till anfall. Josef Šnejdárek var Tjeckoslovakiens befälhavare i området. Med 28 års erfarenhet från franska främlingslegionen samt varit officer i den tjeckiska legionen, en frivilligstyrka bestående av tjecker och slovaker som stred för ententen i första världskriget hade Šnejdárek en lång militär erfarenhet. Under sitt befäl hade Šnejdárek omkring 5000 man, de flesta frivilliga från västfronten och italienska fronten under världskriget. Franciszek Latinik hade varit överste i Österrike-Ungerns armé och var general i den polska. Latinik hade en svagare truppstyrka än sin motståndare. Det hör till saken att Polen var i krig med Ukraina och de flesta trupper var upptagna på annat håll. Tjeckerna fick förstärkningar och kanske hade man så många som 10 000 man, de flesta med erfarenheter från första världskriget under sina fanor.

Ett möte anordnades mellan de två militära ledarna. Representanter från USA, Frankrike, Italien och Storbritannien var med. Šnejdárek sa till den polske generalen att polackerna hade två timmar på sig att dra sig tillbaka, sedan skulle anfallet komma. Mötet hölls klockan 11. Polackerna skulle dra sig tillbaka öster om floden Biała. Tjeckoslovakiens styrkor framryckte och polackerna retirerade fram till den 27. Vid staden Skoczów gjorde polackerna halt. Staden var strategisk viktig då den var en knutpunkt för järnvägen så Šnejdárek gav order om att anfall skulle göras nästföljande dag. Slaget vid Skoczów blev konfliktens största strid. Tjeckerna anföll men polackerna slog tillbaka. I två dagar pågick striderna innan de allierades representanter krävde att tjeckerna skulle dra sig tillbaka. Striderna upphörde men tjeckerna behöll en del område de tagit. Det bestämdes att frågan om gränserna mellan de två länderna skulle avgöras i Paris där den stora fredskonferensen i Versailles hölls. Det bestämdes att ett internationellt kontrollråd skulle styra området. 1920 erhöll Tjeckoslovakien landområdet Zaolzie. Tjeckoslovakien får sägas vara konfliktens vinnare. 1938 när Tjeckoslovakien delades återtog polen de omstridda områdena, bra för att komma i krig med Tyskland året därpå.

Polsk-Tjeckoslovakiska kriget, även kallat sjudagarskriget 23- 30 januari 1919 kostade 92 polacker livet och kanske uppemot 50 tjeckoslovaker stupade.

 

tjeckiska-legionarer-1919

Tjeckiska legionärer. Det finns av lättförklarliga skäl få bilder från kriget.

latinik_1919

General Latnik.

karta-over-det-omstrida-omradet

Karta över det omstridda området från 1920.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s