Slaget vid Lode 1573

Slaget vid Lode 1573

Nordiska tjugofemårskriget som utkämpades mellan 1570 och 1595 var ett krig där Sverige allierat med Polen-Litauen stred mot Ryssland. Det långdragna kriget slutade med svensk seger i freden i Teusina.

Den 23 januari 1573 mötte en svensk här bestående av omkring 600 man fotfolk och 100-200 ryttare med 25 kanoner en rysk här. Det finns en annan uppgift att det var 600 ryttare och några hundra fotfolk i den svenska hären (Swea och Götha höfdinga-minne). Åter ger en annan källa att svenska hären bestod av omkring 1600 man (Tidsbilder ur 1500-talets svenska häfder). Den ryska hären ska ha varit stor. Det har sagts att den var på hela 16 000 man. Den svenska hären leddes av Klas Åkesson som tillhörde den ätt som senare låtit kalla sig Tott.

Simeon Bekbulatovitj en tattar som låtit döpa sig var ryssarnas befälhavare. Slaget blir en enorm svensk framgång. När den svenske befälhavaren ser ryska hären låter han sina ryttare göra ett anfall som river upp de ryska leden. Anfallet går bra, men då ryttarna inser att de trots allt är i underläge ges order om att fotfolket ska rycka fram. Det görs och de ryska trupperna flyr. 7000 ryssar ska ha stupat, men det är nog ganska otroligt att så många ska ha dött under slaget. Hur som helst är slaget en svensk framgång. En av framgångarna kan ha varit att den ryske befälhavaren flydde ganska omgående och trupperna miste därmed sin ledning. Av allt att döma så var de inte beredda på strid.

Lode är namnet på ett slott som låg i närheten som hölls av svenskarna men som ryssarna tänk inta. Krigsskådeplatsen ligger i dagens Estland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s