Svenska skådespelare del VI: Gustaf Lövås

Svenska skådespelare del VI: Gustaf Lövås

28 december 1894 föddes i sörmländska Floda en gosse som fick namnet Karl Gustaf Lövås. Lövås arbetade som möbelsnickare men uppträdde på fritiden i en lokal godtemplarloge.1917 stod den unge Lövås på scenen i en revy i Skåne. Samma år gifte sig den unge skådespelaren med en skådespelerska vid namn Sigrid Andersson. Äktenskapet blev livslångt. Lövås var främst en revyskådespelare med parodiska roller som specialitet. Zarah Leander är en av de personer som Lövås parodierade, märkligt nog. Genom åren uppträdde Lövås i Göteborg och Stockholm men turnerade i olika sammanhang runt i Sverige. Klangenrevyerna var nog där han trivdes mest för Lövås var med i 23 av Ragnar Klanges revyer, sista var 1960. I slutet av 1950 talet spelade Lövås huvudrollen i Molières Den inbillade sjuke. Flera roller ofta av lite mer allvarlig art blev det sedan. Samma år 1968 som Lövås avled fick han Östermalmpriset för sina mer än 50 år på scenen. En hel del skivinspelningar gjordes och ett och annan medverkan i radio och tv.

75 filmroller den första 1920 i filmen Carolinda Rediviva och den sista postumt i Minns ni från 1993. En märkvärdig roll var med i den kommunistiska propagandafilmen inför valet 1948. Det är dock rollen som handlaren Sjökvist i 18 filmer om Åsa-Nisse som Lövås främst förknippas med.

gustaf-lovas-som-sjokvist

Lövås som Sjökvist i filmerna om Åsa-Nisse.

gustaf-lovas-pa-aldre-dagar

Lövås på äldre dagar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s