Svenska dikter del XXXII Droppen

Svenska dikter del XXXII Droppen

Ibland blir en författare och diktare mer känd under pseudonym än under riktigt namn. Så och vår skald som skrivit dikten Droppen som publicerades i Grönköpings Veckoblad. Nils Hasselskog eller med fullständigt namn Nils Adolf Elias Hasselskog skrev i nämnda tidskrift under signaturen A:lfr-d V:stl-nd som var pseudonym för den fiktive författaren Alfred Vestlund.

Nils Hasselskog föddes i Broddetorp mellan Skara, Skövde och Falköping. Men uppväxten blev i Alingsås. Efter en del ganska misslyckade studier bland annat i Uppsala lyckades Hasselskog bli folkskollärare. 1925 drabbades Hasselskog av höfttuberkulos och fördrev tiden på sjukhuset med att börja skriva artiklar till Grönköpings Veckoblad. Första artikeln som skrev togs med och hade rubriken ”Upprörande nedrighet mot svärmoder”. Sedan började Hasselskog överta de dikter som publicerades under A:lfr-d V:stl-nd.

Hasselskog eller ska vi säga Alfred Vestlund lyckades göra parodier av kända dikter, hitta på ett nytt världsspråk transpiranto och på alla sätt lyckas bli en uppskattad poet. Pekoral och humor var innehållet som trycktes i upplagor och som lästes i radio. Droppen är en bra men också typisk bagatell som Grönköpings store skald skrivit. Den är liksom droppen stor i sin litenhet.

Dessvärre avled Hasselskog redan 1936. Han var född 1898 ska tilläggas.

 

Droppen

En droppe föll ur eterns rum

att å min kosa blänka,

ett stänk av oceaners skum…

det minsta man kan tänka.

 

En droppe – den där speglar allt,

o, under att betrakta!

Jag ser mig själv i kroppsgestalt

och mina drag exakta…

 

En droppe vått, helt en passé…

Och dock en Drömvärld stilla,

för den där gåvan fått att se

det stora i det lilla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s