Nikolaus Bergendahl, den förste som läste upp Nyårsklockan på Skansen

Nikolaus Bergendahl, den förste som läste upp Nyårsklockan på Skansen

Nikolaus Bergendahl är nog inte så känd i dag, inte heller hans artistnamn Magnis på Nabben. Bergendahl var född 1850 i södra Västergötland, närmare bestämt i Sexdrega. Föräldrarna var Carl Gustaf Bergendahl och Maria Elisabet. Fadern hade varit gästgivare. Men livets färd gick norrut och Bergendahl hamnade i huvudstaden Stockholm. Gästgivarens son blev anställd inom postverket.

Nu är det väl inte så roligt att arbeta vid kungliga postverket, men Bergendahl sysslade med annat också, han uppträdde som bygdemålsberättare vid Skansen och gjorde en del annan underhållning där. Men även resor runt om i Sverige gjordes och mest uppskattade var nog hans aftnar då han läste ur Rungebergs ”Fänrik Stål”. Vidare ska nämnas att Magnis på Nabben samlade in och donerade många föremål till bland annat Nordiska museet.

Då Bergendahl var verksam vid Skansen föll det sig ganska naturligt att han fick äran att läsa Alfred Tennysons ”Nyårsklockan” eller som den heter på skaldens modersmål Ring Out, Wild Bells första gång den skulle framföras på Skansen vid tolvslaget. Denna svenska tradition började 31 december 1895 och Bergendahl var den föste som läste upp den. Inga fler uppläsningar av den dikten gjorde Bergendahl, men han var först och det kan vara värt att minnas. Manis på Nabben avled efter en kort tids sjukdom våren 1918.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s