Året var 1916

Året var 1916

1916 för hundra år sedan hände det både stort och smått. Vi kan ju roa oss med några historiska nedslag innan det nya året.

Sverige

Sommartid införs i Sverige och ska börja gälla 15 maj. Alla svenskar bryr sig inte eller vet om att den nya tiden införs.

För första gången firas svenska flaggans dag. Datumet är sjätte juni. Anledningen är att Gustav Vasa valdes till kung i Strängnäs detta datum 1523 samt att den grundlag som gällde mellan 1809 till 1974 undertecknades av kung Karl XIII sjätte juni.

svenska-flaggans-dag-1916

Kronprinsparet Gustav Adolf och Margareta får en son 31 oktober. Sonen får namnet Carl Johan och blir utnämnd av kung Gustav V till hertig av Dalarna. Titlarna och rätten till tronen mister Carl Johan då han ”gifter ner sig” 1946. Dåtidens kungligheter fick inte gifta sig utanför den egna kretsen. 2012 avlider den före detta svenska prinsen.

Stadsprivilegium ges till Trollhättan i Västergötland.

320px-trollhattan_vapen-svg

Verner von Heidenstam får nobelpriset i litteratur. Verket han får priset för är ”Nya dikter” som utkom året innan. Heidenstam är medlem i svenska akademin men ingen anser det jävigt att han får nobelpriset, men så är det ju också världskrig. Inga andra nobelpris delas ut under året.

Omvärlden

Lenuța Petrescu senare mer känd under namnet Elena Ceaușescu född i januari. Hon blir den rumänske diktatorn Nicolae Ceaușescu fru. När folket i Rumänien gör uppror tillfångatas paret och de döms till döden. Elena Ceaușescu avrättades tillsammans med maken 25 december 1989.

Slaget vid Verdun börjar 21 februari och håller på till 18 december. Vid sidan av slaget vid Somme som utkämpades samma år är Verdun det största slaget under första världskriget och kanske det näst största slaget hitintills i krigets historia. Slaget började då femte tyska armén började anfalla franska ställningar. Slaget som kostade kanske i döda, saknade och sårade 755 000 människoliv om båda sidors förluster sammanräknas.

Förenta staterna har alltid ansett det som en självklarhet att invadera länder i Latinamerika som de tycker har fel politisk ledning. I maj 1916 ockuperar USA Dominikanska republiken. Ett visst motstånd möts och sju amerikanska soldater mister livet. Ockupationen pågår till och med 1924.

Rasputin eller som hans fullständiga namn var Grigorij Jefimovitj Rasputin mördas 30 december. 1869 föddes den ryske mystikern i Sibirien och kom att bli känd som en mystiker. Mest känd är Rasputin för att ha kommit i kontakt med tsaren och hans familj. Tsarens son och tronföljare hade leukemi och Rasputin lyckades på något sätt minska plågorna för tronföljaren. Mannen från Sibirien hade stort inflytande på tsarevan Alexandra. Många ogillade att Rasputin fick makt och inflytande och i slutet av december mördades Rasputin av många inom aristokratin. Rasputin mördades i furste Felix Jusupovs hem. Rasputins kallades den svarte munken eller den galne munken, men munk hade denne mystiker aldrig varit.

rasputin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s