Julostens dag

Julostens dag

Annandagen hade i alla fall förr en sedvänja som nu är bortglömd. Det var den dag man skar upp och åt av julosten. I dag då ost finns i överflöd är det lite svårt att inse vilken lyxmat ost förr kunde vara. Det är nog inte för mycket sagt att mejeriprodukter i bondesamhället var hårdvaluta. Häxorna anklagades för att med sina bjäror och mjölkharar tjuvmjölka kor. Och prästerna skulle ju ha tionde i mjöl som blev till den ost som ännu idag bär prästens namn.

Ost, så kallad hårdost har det i Sverige ätits sedan 1200-talet. Främst är det kor men också getter som bidragit med mjöl. Att göra ost är ett sätt att bevara mjöl länge. Riktiga ostar ska ju ha några år på sig. Helst ska osten vaxas så den kan ligga och mogna, ofta är vaxet till dagens julostar föga förvånande röda.

Ganska tidigt på hösten valdes mjöl ut som skulle ystats till ost. Den bästa osten och säkert också den största lagrades till jul. Den åts som redan nämnts först vid annandagen. Denna dag var en festdag. Juldagen var mer stillsam men med annandagen blev det fest. Då man inte arbetat i ladugården under juldagen var det mycket som skulle ordnas där. Drängarna var tidigt ute och mockade. Som tack för hjälpen kunde mor i stugan komma ut med julosten eller bitar av den. Det låter som frukost det, öl, brännvin och ost!

Kanske borde vi göra 26 december till julostens dag?

julost

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s