Julstämning på hög nivå under den årliga julmarknaden i Örebro – bloggare för Ideell Kulturkamp har varit på plats!

Julstämning på hög nivå under den årliga julmarknaden i Örebro – bloggare för Ideell Kulturkamp har varit på plats!

Varje år under några söndagar före jul anordnas det julmarknad i Wadköping, en av de ur historiskt perspektiv mest intressanta områdena i Örebro. Området i sig är inte unikt eller bevarat i sitt ursprungliga utseende, men de mest intressanta av Örebros gamla hus fördes dit för att bevaras istället för att rivas, när det behövdes plats för nya hus. Detta har gjort Wadköping till en plats där den som är intresserad av arkitektur kan studera många olika hus från olika tidsepoker. Det äldsta huset, Kungsstugan, härstammar ända från 1500-talet!

julmarknad-i-orebro-3

Kungsstugan

Julmarknaden i Wadköping bjöd även i år, trots knappa mängder snö och nollgradigt väder, på en kvintessens av den svenska julen. Mängder av försäljare fanns på plats och sålde såväl standardmat och godis för julmarknader, som korv med bröd, het glögg, kaffe med lussebullar och brända mandlar, men även närproducerade och ekologiska delikatesser som massvis med ostar, rökt fisk och viltkött. Smakar det så kostar det – priserna var stundtals nästan löjligt höga, men detta är förståeligt då det faktiskt kostar en hel del att tillverka exempelvis en ost. Svaga för ost som vi är, köpte jag och John en bit get-camembert med en utsökt, mild men ändå karaktäristisk smak. Priset var 140 kr för den lilla biten.

dyr-getost

Dyr getost

För den som är intresserad av slöjd fanns det även mycket pyssel med jultema av varierande kvalitet och pris på marknaden. Naturligtvis såldes det många jularrangemang av vintergröna växter, som kransar och de obligatoriska mistelkvistarna.

De som älskar produkter av träslöjd kan komma till Wadköping året runt, då det finns en trevlig butik tillhörande Träsvarvarna, där allehanda föremål gjorda av just trä säljs. Hedningar kan alltid kika in i Historiska Butiken, där det säljs massvis med replikor på glas från vikingatiden (bl.a. mjödhorn av glas). Där finns det även ett mindre utbud av gudastatyer, amuletter och liknande. I den härligt värmande smedjan kan man, om man har tur, få se svartsmeden arbeta med ett stycke järn i sin heta masugn!

Vi passade även på att kika in i en av de utställningslokaler som finns i Wadköping och tittade på en trevlig liten utställning av fågelfotografier. För barnen fanns det många ponnyer att rida på, festligt utsmyckade med röda band i svansarna.

Den hungrige som inte har ätit sig mätt på alla smakprover, har mycket att välja bland på Wadköpings julmarknad. Tjurskallens oemotståndliga grillkorvar i tunnbröd, med ingredienser som vildsvinskött är nästan ett måste! Det fanns även handmonterade hamburgare som grillades direkt på plats i en stor panna. Jeremiasbageriet (öppet hela året) serverade läckert fikabröd med kaffe, te eller julmust. Man kan gärna köpa med sig ett saftigt matbröd därifrån.

Förutom osten köpte vi en klassisk kolbullepanna, om vars existens jag var totalt ovetandes innan jag såg sådana pannor säljas! Den var gjort av järnplåt med ett rejält trähandtag, och jag valde att köpa den mest för att försäljaren var trevlig, men även för att den är praktisk att använda i fält, då den är så liten och lätt. Kolbullepannan ska även fungera utmärkt på elektrisk spis, men jag har inte testat den ännu.

Marknaden besöktes den 18 december.

/Anastasia och John

julmarknad-i-orebro-4

julmarknad-orebro-1

Två bilder från marknaden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s