Epona

Epona

I den romerska religionen införlivades ofta andra gudamakter. En av de som blev en del av romarnas tro var Epona. Rhiannon var namnet på en keltisk gudinna som romarna kom i kontakt med. Båda gudinnorna associeras med hästar och särskilt Epona anses vara hästar, åsnor och mulors beskyddarinna. Epona betyder ungefär till häst, det vill säga i detta fall ryttarinnan. Hästar var och är viktiga djur för människor och det är inte förvånande att just hästar har en egen gudinna.

Epona avbildas nästan alltid till häst eller tillsammans med hästar. Ibland har även gudinnan en korg eller ett ymnighetshorn i sina händer. Hästar, speciellt hingstar har ofta fått symbolisera fruktbarhet och Epona är delvis en fruktbarhetsgudinna. Högtider till gudinnan hölls och hålls även idag, de gamla religionerna är tillbaka som alla vet. 18 december firas eponalia till hästgudinnans ära.  18 december är andra dagen i den större högtiden saturnalia som är en skördehögtid.

En del har velat jämföra Rhiannon och Epona med den nordiska asynjan Gnå. Gnå är en gudinna som står den stora gudinnan Frigg nära och är henens budbärare. Gnå rider ofta och hon har en häst som heter Hofvarpner.

Så ärade nyhedningar sänd den 18 december en hyllning till Rhiannon, Epona och Gnå!

epona-antik-relief-fran-dagens-makedonien

Epona. Antik relief från dagens Makedonien.

epona

Nutida avbildning av Rhianna/Epona.

gna-med-sin-hast

Gnå med sin springare Hofvarpner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s