Consualia

Consualia

I den romerska religionen är Consus en gud som firas med två högtider. Den första infaller 18 augusti och den andra den 15 december. Consus viktigaste funktion är att skydda skörden, främst då den skörd som tröskats och sedan förvaras i ladorna. Vid de fester som hölls till Consus ära grävde man upp den staty som föreställder guden. I vanliga fall ligger statyn gömd i marken. Vid festen i december till Conus ära hedras också guden Mars. Även larerna, skyddsandarna hyllas. Till Conus ära hölls under antiken kapplöpningar med häst och mulor som drog vagnar. Dessa djur var helgade åt guden. Vanliga mulor och hästar får inte arbeta under consualia.

Idag finns det nyhedningar som hedrar Consualia och Consus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s