Se det med ett leende, wienerbrödets dag

Se det med ett leende, wienerbrödets dag

Brödet från Wien är intressant av två saker. För det första är det inget bröd utan en bakelse. För det andra den kommer inte från Österrikes huvudstad Wien utan från Danmark. Omkring 1850 började denna bakelse tillverkas i Danmark. Anledningen sägs vara att danska bageriarbetare var missnöjda med sina arbetsvillkor så arbetsgivarna anställde folk från Österrike. En annan berättelse säger att en dansk bagare var på besök i Wien och tog med sig några gesäller från Wien som då var en av Europas största och kosmopolitiska städer. Låter mer troligt, för en strejk 1850 hade nog snabbt slagits ner och det är lite väl långt mellan Wien och Köpenhamn för att anställa strejkbrytare.

Wienerbröd görs av wienerdeg. Denna deg görs med matfett, exempelvis smör som kavlats in i degen. Detta gör då degen då den gräddas ett frasigt bakverk. Ett smuligt bakverk skulle nog många säga, säg den som kan äta ett wienerbröd utan att smula ner.

Wienerbröd har en något rund form, med en fördjupning i mitten där fyllning finns. Olika fyllningar finns i Sverige där ägg, sylt och kräm förekommer. Wienerbrödet har även socker glasyr ringlat över sig. Danska wienerbröd har dock alltid fyllning med choklad.

Danskarna var först. Men svenskarna började äta ”brödet från Wien” nästan lika tidigt. Wienerbrödet har ätits i mer än 150 år i Sverige och får sägas vara en del av den så kallade fikakulturen.

22 november är wienerbrödets dag.

wienerbrod

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s