Asatron levde vidare i sagorna: Bockarna Bruse, Tors bockar och Heimdall

Asatron levde vidare i sagorna: Bockarna Bruse, Tors bockar och Heimdall

Den norska folksagans handling är följande: Tre bockar, lilla bocken Bruse, mellanbocken Bruse och stora bocken Bruse beslutar sig för att gå till sätern för att äta sig tjocka och feta. På vägen måste de korsa en fors, genom att gå över en bro. Under bron lever ett troll, som störs av ljudet från bockarnas trippande. Trollet hotar med att äta upp lilla bocken Bruse och sedan mellanbocken Bruse. Dessa två bockar kommer undan trollet då de lyckas övertala trollet att skäppa förbi dem och sedan invänta den stora bocken. Den tredje bocken kommer. Trollet hotar med att komma upp på bron och äta upp honom. Stora bocken Bruse säger till trollet att komma. Väl uppe på bron inser trollet sitt misstag. Men innan trollet kan fly stångas han ner i vattnet.

Tors bockar

Troll är vid sidan av jättar fiender till gudamakterna inom asatron. Människorna ser också trollen som något farligt. Den störste fienden till dessa makter som gudar och människor ogillar är Tor. Han fördriver mycket tid med att dräpa sådana varelser. Till sin hjälp har Tor förutom sin berömda hammare Mjölner en vagn som dras av två bockarna Tanngnjost och Tanngrisner.

Hemidall

Väktarguden inom asatron är Heimdall. Denne gud bevakar bron, Bifrost till gudarnas boning Asgård. Kommer det faror över bron tar Heimdall och blåser i sitt horn Gjallarhornet och då kommer gudarna och stoppar inkräktarna. Vid ragnarök ska Gjallarhornet ljuda i alla de nio världarna. Baggen eller väduren är ett djur som associeras med den nordiske väktarguden. Baggen påminner lite om de bockar som figurerar i den norska folksagan.

Sagan kan tolkas följande: Tor med sina bockar far ut från Asgård, de låter trollet vara så länge trollet håller sig under bron, i sin lya. Men när trollet kommer upp på bron då kommer den siste bocken och oskadliggör trollet.

Sagan har ingen direkt motsvarighet till de dikter och sägner som överlevde kristendomens intrång i Norden, men det finns hednisk tradition i sagan. Sagan om bockarna Bruse och trollet är kanske inte en genuin hednisk rätt. Men det finns hedniska ingredienser i den. Denna folksaga är ett exempel på att asatron levde vidare i sagorna.

bockarna-bruse

Bockarna Bruse och trollet

tor-med-sina-bockar

Tor med sina bockar

heimdall-med-horn

Väktarguden Heimdall

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s