Konstnärer del XXVII Carl Wahlbom

Konstnärer del XXVII Carl Wahlbom

Ibland blir ett verk känt men dess upphovsman blir det inte. Wahlboms ”Gustav II Adolfs död i slaget vid Lützen” är nog dem mest kända historiemålningen i Sverige. Den har prytt omslag på böcker, skivor, vykort med mera. Tavla är känd, men inte Wahlbom, därför kommer en artikel om honom.

Johan Wilhelm Carl Wahlbom föddes 1810 i Kalmar. Fadern var kyrkoherde. Unge Wahlbom skrivs in som kadett vid krigshögskolan Karlberg och kom i kontakt med den svenska gymnastikens fader Per Henrik Ling. 1829 började Carl Wahlbom sina studier vid konstakademin, då hade han bestämt sig för att inte bli militär. Det var dock inte bara teckning och målning Wahlbom intresserade sig för utan även skulptur, det tog faktiskt en tid innan Wahlbom valde att helt koncentrera sig på just denna konstform. Wahlbom arbetade tidvis som gymnastiklärare. 1838 kom Wahlbom ut i världen, och som så ofta när det gäller konstnärer blev det Paris. Det är i den franska huvudstaden Wahlbom beslutar sig för att bara satsa på måleriet. Men åren i Paris var svåra. 1843 reste Wahlbom vidare till Italien. I Italien utvecklar konstnären sin talang och hästar är det motiv som intresserar kalmarsonen mest. Wahlbom blir en mästare, ja kanske rentav en av de bästa att måla dessa djur. Wahlbom är i Italien några år innan färden går hem till Sverige. Wahlbom blir medlem i konstakademin och blir även vice professor i konst.

Åter ger sig Wahlbom ut i Europa, först till Belgien där studiet och målandet av hästar fortsätter och sedan till Italien. Det är nu mellan 1853-55 som de mest berömda historiemålningarna, slaget v görs.  Gustav II Adolf vid Stuhm och Gustav II Adolfs död i slaget vid Lützen. Den förstnämnda inköpt av drottning Josefina och den andra av svenska staten.

Wahlbom hade under stora delar av sitt liv dålig ekonomi, den hjälptes upp ibland av olika mecenater, men det fanns perioder både i Sverige och utomlands där det var ganska eländigt. Wahlbom själv beklagade sig aldrig utan höll huvudet högt. Värre var nog att konstnären drabbades och sjukdomar och hade väl aldrig någon riktigt bra hälsa. Wahlbom reste till London och var där en tid då han drabbades av en hjärnblödning och avled 21 april 1858. Två år innan sin död hade han erhållit titeln professor.

Wahlbom blev mest känd för sina bataljmålningar, de han blev känd för har hästar i centrum för tavlornas handlingar. Han ska själv sagt att han målade historiska motiv just för att han gillade att avbilda hästar.  Men i yngre dagar inspirerades Wahlbom också av nordisk mytologi de var nog Ling som ledde in honom på den banan. Här följer några av Wahlboms många verk, såväl kända som mindre kända.

carl-wahlbom-sjalvportratt

wahlbom-brage

wahlbom-kalabaliken-i-bender

wahlbom-platon

wahlbom-ryttare

wahlbom-ryttarinna

wahlbom-vila-efter-lang-ritt

wahlbom-gustav-ii-adolf-vid-stuhm

gustav-ii-adolfs-dod-vid-slaget-vid-lutzen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s