Tre renässansdanser

Tre renässansdanser

Nu kommer en liten artikel om danser som dansades vid hoven i Europa på 1500 och 1600 talen. Dansat hade man gjort sedan hedenhös, det var nu under renässansen som en modern hovkultur uppkom. En hovkultur i ett allt starkare ståndssamhälle som krävde att adeln hade distans till de ofrälse men också visade att man tillhörde de rätta kretsarna. Samtidigt började adeln i Europa gå från att vara en feodaladel som stundom var i konflikt med kungamakten till att bli en hovadel. Att visa sina fina maner vid hovet blev viktigare och dans var ett sätt att visa att man fanns till och kunde hävda sig. Furstarna såg också att adeln hellre lade tid och energi på att tävla på dansgolvet än att de tävlade med furstarna om makten. Danserna som här beskriv kommer från 1500-talet och de dansades in på det följande seklet. Det fanns förstås både regionala som nationella variationer men vissa grundmoment fanns i dem alla. Vi berättar om tre danser, pavane, galliard och volta.

Pavane

Padua i Italien har gett namnet till dansen. Den blev mycket populär. Pavane hade sin storhets tid mellan 153-1670. Dansen var ofta med vid inledningen när flera danser skulle utföras i följd. Pavane kan beskrivas som en processionsdans i långsamt tempo. I Spanien utvecklades även en speciell pavane som framfördes vid begravningar, Den gick nog ännu långsammare än den vanliga.

Hur pavane dansas:

De dansande ställer upp sig i par på ett långt led.

De dansande rör sig sakta framåt. Ett steg åt vänster, ett steg till höger och sedan två steg framåt.

De dansande samlar ihop fötterna mellan varje steg och går upp på tå.

Variation kan ske. Fyra bensparkar med framåtsträckta ben för varje två steg framåt.

pavane

 

Galliard

Galliard var efterdansen till pavane. Den har rötterna i Italien. Den är snabbare i takten och mer livlig. Den har beskrivits som en slags ”hoppdans”.

Hur galliard dansas:

De dansande ställer upp i par och fattar varandras hand och hoppar framåt med sparkande steg. Hoppandet sker med främre delen av foten.

På femte steget görs ett extra kraftigt hopp och spark som avslutas med att båda fötterna landar på marken.

Herren släpper damens hand och hoppar och sparkar runt henne.

Rollerna byts nu. Damen dansar runt sin partner.

Händerna fattas igen och dansen återupprepas.

galliard-1588-england

Volta

Volta är en dans som härstammar från Provence. Om Pavane är en värdig dans och galliard en glad dans så är volta en oanständig sådan. Det som utmärker dansen är att herren ska lyfta sin dam under dansen. Man kan då se damens ben och underkjolar. 1542 finns den nedtecknad första gången och får sägas vara den yngsta av de tre danserna.

Hur volta dansas:

Paret fattar sina händer och hoppar och sparkar som galliard.

Herren lägger sin vänstra arm om damens rygg. Med sin högra hand fattar han damens korsetts nederdel.

Damen låter sin arm vila på herrens axel och ser honom i ögonen.

Herren låter sin dam lyftas och det sker ofta under dansen. För att lyfta damen använder han sitt lår för att så att säga få upp henne i luften. Damen får inte protestera när han gör detta. Ibland blir det nästan så att damen blir sparkad i baken när mannen lyfter låret för att skjutsa upp henne i luften.

volta

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s