Sextioårsminnet av Ungernrevolten

Sextioårsminnet av Ungernrevolten

1945 tog kommunisterna över makten i Ungern, det gjorde de med hjälp av sovjetiska trupper. En kommunistisk diktatur etablerades. Förtrycket var hårt, människor dödades, förföljdes och fängslades. Även medlemmar i kommunistpartiet råkade ut för förföljelse och dödades. Den sovjetiske diktatorn och ledare över östblocket Josef Stalin avled 1953. I många av kommunistländerna som styrdes från Moskva via lokala kommunistpartier började en uppmjukning i förtrycket. När förtrycket minskade vågade samtidigt oppositionella grupper göra sin röst hörd. Hösten 1956 hade sovjetiska trupper tagit och marscherat in i Polen. Många i Ungern demonstrerade i sympati med polackerna och dessa demonstrationer slogs ner. Det var upptakten till upproret. 23 oktober 1956 tog demonstranter och kom i konflikt med ÁVO, Államvédelmi Osztály, kommunispartiets säkerhets och underrättelsetjänst styrkor. Dagen därpå skickade sovjet trupper mot Ungern. I huvudstaden Budapest drev ungrarna tillbaka invasionsstyrkan trots bristen på vapen. Ett fåtal sovjetiska soldater anslöt sig faktiskt till revolten.

Men i slutändan kunde knappast de frihetslängtande ungrarna vinna mot sovjetunionen och dess inhemska medlöpare. Västvärlden vill inte undsätta revolten. Strider framförallt i huvudstaden Budapest men på andra orter pågick till den 10 november. Kriget, för man kan inte kalla det för någonting annat hade krävt 722 sovjetiska soldaters liv, ett okänt antal ungrare som var lojala mot sovjet och kanske uppemot 3000 ungrares liv. Många ungrare flydde, kanske uppemot 200 000 personer valde att bege sig västerut. Sovjet satte in över 30 000 soldater under revolten.

IKF uppmärksammar sextioårs minnet av Ungernrevolten och sänder de ungrare som stupade i kampen mot diktaturen en tanke.

ungernupproret-3

I Början av upproret revs en staty av Stalin i Budapest. En talande bild av att ungrarna inte ville vara kommunister.

ungernupproret

En känd bild från upproret. en 15 år gammal flicka deltar med vapen i hand. Troligen stupade hon i striderna.

ungernupproret-2

Sovjetiska stridsvagnar i den Ungerska huvudstaden. Omkring 1000 stridsvagnar sattes in. Ungrarna hade handeldvapen och hemgjorda bomber men lyckades strida nästan tre veckor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s