Första avsnittet av Snobben utkom för 66 år sedan!

Första avsnittet av Snobben utkom för 66 år sedan!

2 oktober 1950 skrevs, eller rättare sagt tecknades modern litteraturhistoria. Det var då serien ”Snobben” publicerades för första gången.  Skaparen av serien var Charles Monroe Schulz, son till en tysk invandrare och en amerikansk mor med norskt påbrå. Schulz föddes 1922 och började intressera sig för teckning tidigt i livet, fast det gör väl alla som tycker det är intressant med teckning?  I slutet av 1940 talet försökte Schulz bli tecknare på allvar.  1947 började Schulz teckna ”Li’l Folks”. Det var ingen riktig serie utan Li’l Folks var bara en skämtteckning om barn, fast en beagle var med redan då. 1950 försökte sig Schulz på en utveckling av tecknandet och det blev serien Peanuts som på svenska blev Snobben. 2 oktober 1950 skede premiären i nio tidningar: The Washington Post, The Chicago Tribune, The Minneapolis Tribune, The Allentown Morning Call, The Bethlehem Globe-Times, The Denver Post, The Seattle Times, The New York World-Telegram & Sun, och The Boston Globe.

Serien kom till Sverige 1954 och personerna i serien fick sina svenska namn, Hunden Snoppy blev Snobben som serien sedan kallades i Sverige.  Charles M Schulz fortsatte teckna och skriva manus till sin serie fram till sin död 12 februari 2000. Sista seriesidan publicerades dagen därpå.

Vi uppmärksammar seriens 66 års dag med att återge den första seriestrippen.

pe501002

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s