Svenska skådespelare del IV: Martin Ljung

Svenska skådespelare del IV: Martin Ljung

15 augusti 1917 föddes en gosse som sedan kristnades till Martin Vilhelm Ljung. Uppväxten skedde i Luleå. Fadern var anställd på statens järnvägar som smed och sonen följde i faderns fotspår. 1932 deltog unge Ljung på en amatörtillställning som sågs av revykungen Ernst Rolf. Rolf lovade hjälpa den unge komikern men samarbetet kom av sig. Martin Ljung flyttade så småningom om söder ut och tog teaterlektioner och uppträdde på teatrar på fritiden, smedhalva var han fortfarande på sj. 1947 i den 12 minuter långa filmen ”Under Stockholms broar ” gjorde Ljung filmdebut, han spelade en amerikan i tuggummibranchen. Några år senare gjorde Ljung försök att få anställning hos Povel Ramel och lyckades men det efter att ha lyckats imitera en hammondorgel! 1952 slog han igenom på stort med monologen Viking, den kraftlöse tyngdlyftaren, i Knäppupprevyn ”Akta huvet”. Denna sketch anses vara en av de största inom svensk humorteater. Flera revyer hos Ramel fortsatte och Ljung blev mer och mer känd och populär. Det var i Ramel Knäppupp revyer och filmer Ljung blev folkkär och Ljungs insatser blev mer och mer framträdande. Martin Ljung hade förmågan att med onliners och biroller bli den person publiken mindes bäst. Ljung hade också en väldigt karaktäristisk basröst. 1947 gifte sig Ljung och fick två barn.

Nästan 30 filmroller, 26 revy och teaterroller samt medverkan i tv där Ljung var huvudrollen i den 28 avsnitt långa ”Hr M. Ljung, Valhallavägen 117 2 tr. ö.g.” 1964-1965 samt radioföljetongen Dickie Dick Dickens 1966-1967. Mest kända filmroller var i ”Rök och Dans”, ”Ratataa” och som huvudpersonen i ”Den stora amatören”.

På 1990-talet gjorde Ljung då i 80 års ålder comeback som ståuppkomiker. 30 september 2010 avled Martin Ljung i sitt hem.

Martin Ljung som Viking.

Martin Ljung som Viking.

martin-ljung

Martin Ljung på äldre dagar.

Martin Ljung på äldre dagar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s