Får hednisk konst se ut hur som helst?

Får hednisk konst se ut hur som helst?

Ja vad säger ni ärade läsarinnor och läsare? Får hednisk konst se ut hur som helst, eller finns det någon norm eller mall man måste hålla sig till? Frågan är fri, men det kanske säger sig självt att frågan ritar sig till troende hedningar som ser andlig inspiration i hednisk konst.

Skriv gärna vad ni tycker. Tre gudinnor har avbildats på olika vis och de kan kanske föra debatten vidare. Teckningar, digital konst och fotografier har använts. Beyla, Eir och Syn asynjorna vi låter vara som exempel.

Beyla 123 Beyla 12345  Beyla bägare (2) Beyla profile 2

Beyla goddess of mead Beyla kalumis Beyla

Beyla

Syn med spjut Syn Syn svart o vitt

Syn says no!  syn medeltid

Syn goddess Syn siulett

Syn

Eir 8 Eir 3 Eir 5

Eir disir Eir 123 Eir looking at you.

photo 5 Eir

Eir

7 comments on “Får hednisk konst se ut hur som helst?

 1. Vickan E skriver:

  Nej, ingen konst får se ut hur som hellst om den ska vara intressant. Inom religiös och nyandlig konst är det extra viktigt att det ”inte ser ut hur som hellst”, t ex saknas många viktiga symboler på de exempel du visar ovan, vilket är trist och fult och gör konsten mindre innehållsrik och njutbar.

 2. Sofia skriver:

  Bilderna ovan är mjukporr.

  • Sofia har ett troll för om åren kallat sig som bara skrev dumma kommentarer vi får hoppas att det inte är samma ”Sofia” denna gång.

   En del av bilderna föreställer gudinnor som har kläde på sig och det kan knappast kallas för porr.

   De gamla grekerna och romarna avbildade sina gudamakter nakna och Frej har ju som alla vet avbildats med erigerad fallos!

   Din e-post ser inte ut att vara riktig e-post Sofia.

  • Vickan E skriver:

   Mjukporr borde vara extremt positivt och unikt i en värld fylld av hårdporr? (Med detta sagt anser jag fortfarande att man inte bör avbilda människor i gudagestaltning, det är vidrigt, avskyvärt och på alla sätt historiskt fientligt).

   • Avbilda människor i gudagestaltning ?
    Greker och romare har nog använt mänskliga modeller när de gjort sina avbildningar. Venus från Milo är knappast att räkna som pornografi. Och Frej avbildas ju med erigerad penis.

 3. Henrik Andersson skriver:

  Mina personliga tankar. Naket går bra, men inte dumhet. Dumhet är att avbilda gudamakterna med ”vikingahjälmar” med horn och fjädrar. Det kanske gick för sig i 1800-talets tyska operavärld och i Asterix och hans tappra galler. Jag tycker det ser larvigt ut. ”Alvöron” på gudamakterna ogillar jag än mer. Inget tyder på att gudamakterna ska avbildas med spetsiga öron. Dumhet är när man gör en avbild av en valkyria och hon bara ser ut som en lack och läder tant med ett för stort svärd. Sådant kan fantasy målare göra utan att blanda in religion. Helst ser jag avbildningar i ”traditionell stil” men det är inte tvång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s