Cynisca från Sparta, världens första kvinnliga segrare i olympiska spelen!

Cynisca från Sparta, världens första kvinnliga segrare i olympiska spelen!

Cynisca eller kanske Kyniska föddes omkring 440 f.Kr. i den antika grekiska staden Sparta och var dotter till Archidamos II, kung av Sparta, Hon var också syster till faderns efterträdare Agesilaos II. Cynisca sägs ha varit en pojkflicka, en utmärkt ryttare samt att hon var rik, hon var ju kungadotter. Hon hade med andra ord råd att syssla med hästsport.

Kvinnornas situation i Grekland vid den tid Cynisca levde hade en låg status. De skulle bli fruar och mödrar och var i stort sett utestängda från det offentliga livet. Kvinnorna i Sparta hade en starkare ställning. Dels hade spartanerna en ideologisk livsåskådning där de ansåg sig vara förmer. Och då måste ju även deras kvinnor vara förmer än andra kvinnor. Kvinnorna skulle ta hand om livet i Sparta då männen var i krig och då behövdes det såväl frihet som kunskap för att klara av att sköta om såväl hus och hem som med offentliga uppgifter. Men man uppmanade även kvinnorna att idrotta. Starka kvinnor föder starka barn var tanken bakom kvinnlig idrott. Sedan hade också spartanska kvinnor ha rykte om sig att vara vackrare än de andra grekiska damerna…

De olympiska spelen var förbehållna männen. Endast några få kvinnor hade rätt att beskåda tävlingarna. Dessa verkar mest ha varit prästinnor av olika slag.  Men kvinnor kunde faktiskt vara med i de olympiska spelen och det var inom hästsporten. Enligt dåtidens syn på idrott var det inte kusken som segrade i tävlingar med vagn dragen av fyra hästar som fick äran, utan ägaren till ekipaget. Det är nu Cynisca kommer in i bilden.

Cynisca lät bekosta häst, vagn, kusk och träning. 396 och 392 vann den spartanska kungadottern olympiska spelen. Hon var troligen inte ens med när hon vann!

Det finn de som menat på att Agesilaus, brodern övertalat sin syster att ställa upp. Motiven har man dock tvistat om. En teori säger att Agesilaus tyckte det var fel att ägaren och inte kusken fick äran. En annan att han tyckte det var en tråkig sport, ja han ska rent av spelat bort pengar i vadslagning. Genom att låta systern delta skulle han då visa vilken trist sport det är med kapplöpningar. Vem vet? Kanske ville han vara snäll och ge sitt stöd åt systerns stora intresse för hästar?

Alltnog. Cynisca från Sparta hedrad som vinnare och hennes staty i brons ställdes upp i Zeustemplet där de andra vinnarna hedrades.  Cynisca är världens första kvinnliga segrare i olympiska spelen!

Hästkapplöpning i det gamla Grekland.

Hästkapplöpning i det gamla Grekland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s