Schweiz nationaldag

Schweiz nationaldag

1 augusti 1291 skedde det som gör att datumet blivit Schweiz nationaldag, edsförbundet bildades. Folken i kantonerna Schwyz, Uri och Unterwalden slöt sig samman i det som skulle få namnet edsförbundet. Folken i de tre kantonerna vill vara fria, men habsburgarna som styrde tysk-romerska riket hade annan syn på den saken.

Schweiz har en historia som påminner om den svenska, långa perioder av krig, alplandets soldater var en slags exportprodukt i flera århundraden. Men krigens tid har ersatts av lång tid av fred och välstånd. Båda länderna har fått kritik för sin neutralitetspolitik under senaste världskriget. Nåväl, sänd en tanke till Schweiz första augusti!

Schweizisk Torshammare

Schweizisk Torshammare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s