Insändare i Skaraborgsbygden: Hjertén, Kjellén var först!

Insändare i Skaraborgsbygden: Hjertén, Kjellén var först!

Replik på Lars Hjerténs debattinlägg 14 juli 2016:

Rudolf Kjellén myntade begreppet folkhemmet!

Rudolf Kjellén föddes 1864. Fadern var kyrkoherde. Sonen studerade i Uppsala 1880. Han var med i Västgöta nation, sånganförare och slutligen inspektor. 1901 utnämndes Kjellén till professor i statskunskap och statistik. Kjellén blev 1916 professor i vältalighet och statskunskap i Uppsala.

1905–08 var Kjellén riksdagsman i andra och 1911–17 i första kammaren. Någon utpräglad politiker var inte Kjellén och inte partibunden i egentlig mening. Han var vad man kallade på tidens språk unghöger och ville reformera de konservativa. 1922 dog Kjellén efter en tids sjukdom. Han begravdes på Uppsala gamla kyrkogård.

Kjellén var för idén att staten skulle bekosta pensioner och sjukvård, han var med andra ord för det vi skulle kalla välfärdssamhälle. Ett bevis därpå är att Rudolf Kjellén var den förste i Sverige som myntade begreppet folkhemmet. Socialdemokraten Per Albin Hansson tog sedan upp idén. Men väl värt att notera att det inte var S-ledaren som var först med folkhemmet.

Folkhemmet som begrepp lanserade Kjellén åren innan första världskriget, ungefär samtidigt nämnde han begreppet nationalsocialism. En del har velat göra gällande att Kjellén var först med detta ord och därmed skulle den ideologi som förknippas med Tyskland en i grunden svensk uppfinning. Helt taget ur luften är det inte, Kjelléns skrifter lästes ofta i Tyskland. Kjellén myntade begreppet geopolitik, läran om geopolitik säger att olika länders och stater utformas beroende på sitt geografiska läge.

Det är inom geopolitiken Kjellén blivit känd i världen utanför vårt lands gränser. Såväl britter, japaner och tyskar har läst Kjelléns skrifter. De mest kända skrifterna inom dessa områden är ”Stormakterna” och ”Staten som livsform”. Rudolf Kjelléns läror var, och är, omstridda. Han var inte tillräckligt mycket höger för att vara traditionell höger, inte tillräckligt mycket vänster för att räknas dit heller. Liberal var han absolut inte! Kjelléns syn på socialism innebar inte klasskamp och än mindre klasshat. Han ville inte att svenskarna skulle delas in i klasser som i grund och botten bara är indelning beroende på ekonomi utan han ville att de skulle finna en ny gemenskap och denna gemenskap var nationen!

Henrik Andersson

Skaraborgsbygden 29/7 2016. På tidningens hemsida utlagd redan den 27/7.

http://www.skaraborgsbygden.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s