En insändare i SLA: En idé som kommer från Skaraborg!

En idé som kommer från Skaraborg!

FOLKHEMMET:

Lars Hjertén skriver i SLA 13/7 att folkhemmet är en tysk uppfinning.

Det stämmer inte. Begreppet folkhemmet tog svensken Rudolf Kjellén och började använda åren innan första världskriget. Då denne Kjellén föddes i Skaraborg, närmare bestämt Torsö, kan det kanske vara av intresse att berätta lite om honom.

Rudolf Kjellén föddes 1864. Fadern var kyrkoherde. Sonen Rudolf studerade vid Uppsala universitet 1880. Han var med i Västgöta nation, dess sånganförare och slutligen inspektor. Banden till Västergötland bröt aldrig Kjellén, trots att Göteborg och Uppsala blev platsen för hans liv och gärningar. Han var med och lät restaurera kyrkan på Torsö och var med i Skaraborgs läns hushållningssällskap. 1901 utnämndes Kjellén till professor i statskunskap och statistik. Kjellén blev 1916 professor i vältalighet och statskunskap i Uppsala.

Politiskt var det högern som lockade och 1905–08 var Kjellén riksdagsman i andra kammaren och 1911–17 i första kammaren. Någon utpräglad politiker var inte Kjellén och inte partibunden i egentlig mening. Han var vad man kallade på tidens språk unghöger och ville reformera de konservativa.1922 dog Kjellén efter en kort tids sjukdom. Han begravdes på Uppsala gamla kyrkogård.

Tillhörande unghögern var Kjellén kritisk mot socialdemokraterna. Men han ogillade också de mest konservativa krafterna inom högern. Förutom att vara för utökning av rösträtt var Kjellén för idén att staten skulle bekosta pensioner och sjukvård, han var med andra ord för det vi skulle kalla välfärdssamhälle.Ett ytterligare bevis därpå är att Rudolf Kjellén var den förste i Sverige som myntade begreppet folkhemmet. Socialdemokraten Per Albin Hansson tog sedan upp idén. Men väl värt att notera att det inte var S-ledaren som var först med folkhemmet, det var prästen på Torsös son!

Folkhemmet som begrepp lanserade Kjellén åren innan första världskriget, ungefär samtidigt nämnde han begreppet nationalsocialism. En del har velat göra gällande att Kjellén var först med detta ord och därmed skulle den ideologi som förknippas med tyskt 30-tal alltså vara en i grunden svensk uppfinning. Helt taget ur luften lär det inte vara, Kjelléns skrifter lästes ofta i Tyskland. Kjellén myntade begreppet geopolitik, kortfattat kan man säga att läran om geopolitik säger att olika länders och stater utformas beroende på sitt geografiska läge. Samt att detta påverkar inte bara politiken utan ländernas sociala och kulturella förhållanden. Det är inom geopolitiken Kjellén blivit känd i världen utanför vårt lands gränser. Såväl britter, japaner men framförallt tyskar har läst Kjelléns skrifter och funnit inspiration ur dem. De mest kända skrifterna inom dessa områden är ”Stormakterna” och ”Staten som livsform”. Rudolf Kjelléns läror var, och är, omstridda. Han har inspirerat vetenskapsmän och politiker. Han var inte tillräckligt mycket höger för att vara traditionell höger, inte tillräckligt mycket vänster för att räknas dit heller. Liberal var han absolut inte! Kjelléns syn på socialism innebar inte klasskamp och än mindre klasshat. Han ville inte att svenskarna skulle delas in i klasser som i grund och botten bara är indelning beroende på ekonomi utan han ville att de skulle finna en ny gemenskap och denna gemenskap var nationen!

Henrik Andersson

 

Skaraborgs Allehanda: http://www.sla.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s