Sänd en extra tanke till Njord i midsommar!

Sänd en extra tanke till Njord i midsommar!

I den yngre eddan står det följande: Den tredje bland Asarna heter Njord: han bor i himmelen, på det ställe, som heter Noatun. Han råder öfver vindens gång och stillar hav och eld: honom åkallar man på sjön och vid fiske. Han är så rik och mäktig, att han kan giva dem egendom och överflöd, som därom anropa honom.

Han ger av sitt överflöd den gode Njord. Men vad är hans överflöd? Svaret är nog först och främst fisk. Det passar ju bra i midsommartider. Ty vad äter svensken vid midsommar och vad är midsommarens maträtt nummer ett? Jo sill. Nu äter vi sill som aldrig förr, många har redan börjar sillfrossan och det är bra, det är utmärkt. Sill är en god fisk.

Då sill är fisk och fisk förknippas med havet och havets gud är Njord så uppmanar vi i föreningen alla hedningar att sända en extra tanke till Njord.

Hell Njord och tack för dina gåvor!

njord

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s