Portugals deltagande i första världskriget

Portugals deltagande i första världskriget

Bland alla de länder som stred under första världskriget är nog Portugal ett av de mest bortglömda, trots att portugisiska trupper deltog i kampen i såväl Europa, Afrika och världshaven. Här kommer en liten historik om Portugals deltagande på ententens sida i det stora kriget 1914-1918.

Portugal hade sedan en lång tid tillbaka haft goda relationer med Storbritannien och länderna hade gemensamt intresse av att samarbeta. Portugal hade som så många andra europeiska länder kolonier i Afrika, delar av detta kolonialvälde gränsade till tyska kolonier. Storbritannien var en viktig affärspartner för Portugal. Trots ländernas goda relationer förklarade sig Portugal neutralt när världskriget utbröt. Dock började redan sommaren 1914 strider i Afrika mot tyska trupper, de båda ländernas kolonier gränsade till varandra och tyska trupper kom över gränsen.  I augusti och september detta år kom det till skärmytslingar mellan tyskar och portugiser.  Tyskarna försökte via Portugals kolonier hålla förbindelserna mellan Tyska Sydvästafrika, Kamerun och Tyska Västafrika öppen, portugiserna stoppade alla handel och en del tyska medborgare som befann sig på portugisiskt område internerades. Portugal sände under resten av året 1914 och året därpå fler trupper till Afrika för att avhålla tyskarna från anfall. I februari 1916 beslagtog Portugal över 30 fartyg i portugisiska hamnar som kom från Tyskland och Österrike-Ungern.

Tyskland ansåg att länderna redan kommit i krig mot varandra och tyska regeringen förklarade Portugal krig nionde mars 1916. Några dagar senare kom också en krigsförklaring från dubbelmonarkin. Portugal stängde sina konsulat i Osmanska riket. Portugal hade inga förbindelser alls med Bulgarien ska tilläggas.

Corpo Expedicionário Português, portugisiska expeditionskåren uppsattes för att delta i striderna på västfronten. 55 000 man beräknas ha varit i Frankrike och Belgien och de deltog i skyttegravskriget. Soldaterna utrustades delvis av britterna och soldaterna hade bland annat brittiska hjälmar och gevär. Skyttegravskriget med dess stora förluster i människoliv och odrägliga förhållanden ledde till att stora delar av franska armén gjorde myteri 1917, det gjorde även många portugisiska soldater våren därpå. Kort efter myteriets start började tyskarna sin våroffensiv och många portugiser deserterade eller blev tillfångatagna. Ordningen återställdes dock och portugiserna började åter strida. En mindre trupp portugiser sändes till Storbritannien för att delta i skogsarbete. De sista portugiser som stred i kriget gjorde det på krigets sista dag 11 november 1918 då en mindre styrka kom i strid mot tyskar trupper.

Portugals flotta kom med i kriget innan soldater kunde sändas till västfronten. Tyska ubåtar anföll såväl Azorerna som Madeira och sänkte flera fartyg som hade portugisisk flagg. Tyska ubåtar gjorde stor skada och även i Lissabons hamn lyckades tyskarna lägga ut minor. Man ska inte heller glömma den portugisiska handelsflottans deltagande i kriget. Materiell och soldater sändes till fronten på portugisiska kölar, 115 handelsskepp sänktes under kriget.

Kriget fortsatte även i Afrika, de tyska kolonierna hade gett upp 1914-1915, men den tyske befälhavaren i Tyska Östafrika, Paul von Lettow-Vorbeck fortsatte med gerillakrig och engagerade stora truppstyrkor från ententen, däribland soldater från Portugal. Tyskarna ska ha försökt få olika stammar i portugiska kolonierna att göra uppror med varierande framgång.

Kriget kostade Portugal 8145 döda och 13 751 sårade. I freden i Versailles avträdde tyskarna den afrikanska hamnen Kionga till Portugal. Portugal fick en ganska mager seger för sitt deltagande i kriget.

portugisiska solater som ska till Afrika

Soldater från Portugal som skall till Afrika.

portugisiska soldater

Soldater från Portugal på västfronten.

portugisiska soldater med grantkastare

Soldaterna är från Portugal,men lägg märke till de brittiska hjälmarna.

prtugisiska och brittiska krigsfångar 1918

Brittiska och portugisiska infanterister som tillfångatagits av tyskarna våren 1918.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s