En insändare i SLA: Kristendomen har gjort sitt!

Kristendomen har gjort sitt!

Tankar om de insändare om kristendom som figurerat i SLA.

En insändare frågar varför folk i dödsannonser har citat från psaltaren och inte nya testamentet, en säger att gud är både han och hon. En gud är rimligtvis en manlig gudom och en gudinna en kvinnlig dito. Men det är klart att monoteismen med sin bara en gud som är osynlig ska krångla till det.

En annan herre påstår att Sverige har tre helgon. Spelar det någon roll om man inte är troende katolik? Egentligen har Sverige fler helgon. ”Rikshelgonet” är västgöten Erik Jedvardsson kallad den helige. Ja, han blev väl inte formellt godkänd av påven, men det behövde man ju inte bli under tidig medeltid. Det finns en uppsjö av ”svenska helgon”. Då katolska kyrkan accepterade dem får man säga att de är de facto helgon.

Medan detta religiösa käbbel skett så har ledarsidan tagit upp tvisten om skolavslutningar i kyrkan, samt om man får sjunga ”Den blomstertid nu kommer”. Själv anser jag att skolavslutningar i kyrkan är onödiga, dels för att folk inte alla gånger bor i någon del av landet där det finns tillräckligt stora kyrkor. Dels för att de svenska kyrkorna är fyllda med symboler som visar en död man fastspikad på ett kors. Ingen trevlig symbol att titta på när sommarlovet ska börja.

Mannen som skrev ”Den blomstertid nu kommer” var en herre som hette Israel Kolmodin, denne herre levde 1643–1709. Psalmer skrev han, men han var också superintendent, en titel som är likvärdig med biskop. I kraft av detta ämbete ledde han en av de sista trolldomsprocesserna i Sverige. Denna undersökning av trolldom skedde på Gotland. Ingeborg Jonsdotter hette en dam som ställdes inför den kristna undersökningsdomstolen. Hon anklagades för att vara häxa. Hon nekade och torterades och avled av sina skador samt köld och hunger årsskiftet 1705–06. Jonsdotter var över 70 år när detta hände. Israel Kolmodin var den som hade ansvaret för detta juridiska övergrepp. Två andra kvinnor anklagades också för trolldom men de friades, dock efter att tortyr använts.

Undertecknad skulle aldrig sjunga Kolmodins sånger, och jag undrar inte om verserna sätter sig i halsen på en och annan om de får reda på vad Kolmodin var för en figur.

Kan vi inte enas om att kristendomen har gjort sitt? I alla fall inom skolan och dess avslutningar.

Henrik Andersson

 

One comment on “En insändare i SLA: Kristendomen har gjort sitt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s