Den första mångkulturisten

Den första mångkulturisten

323 före vår tidräkning datumet den 10 juni avled kung Alexander den store. Denne Alexander ärvde sin far, kungen av Makedoniens tron och erövrade övriga grekiska stater, Egypten och senare Persien. Detta hände för mycket länge sedan, men vissa av Alexanders tankar påminner väldigt mycket om dagens makthavares. Ty den makedoniske konungen ville ha mångkultur.

Alexander uppmanade greker att bosätta sig i områden han erövrade, han uppmanade till möten mellan de olika folken och dess kulturer och han gick till och med så långt i sin iver att han påbjöd äktenskap mellan grekiska soldater och persiska kvinnor. Att mången grek var gift och inte vill gifta sig brydde han sig inte om. Vad de persiska damerna tyckte brydde han sig ännu mindre om.

Men varför då denna iver att blanda folk och kulturer? Jo vill man bygga nytt så måste ofta det gamla bort. Alexander hade inga flummiga drömmar om att ett mångkulturellt rike skulle leda till tolerans för toleransen skull eller fred för fredens skull, nej han ville bygga ett nytt rike där alla folk integrerats, vare sig de ville eller ej. Det handlade om makt. Och ärligt talat, det handlar om makt i dag också.

Det är inte för folkens bästa, utan för makthavarnas bästa som globaliseringen för globaliseringens egen skull pågår. Man kan gott kalla Alexander den store för den första mångkulturisten!

 

Alexander den store

Alexander, först med mångkultur?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s