Muhammad Ali

ali

Muhammad Ali

Då den kände amerikanske boxningsprofilen och före detta världsmästaren i tungviktsboxning Muhammad Ali avlidit den 3 juni, så följer här en kort minneartikel över honom. Han var en av de stora idrottsprofilerna under 1900-talet och IKF hedrar hans minne med några enkla rader.

Muhammad Ali föddes som Cassius Clay junior 17 januari 1942.  Tidigt började han intressera sig för boxning. Hans internationella genombrott kom när han vann lätt tungvikt under sommarspelen 1960 och blev professionell boxare samma år. Den 25 februari 1964 vann han VM titeln i tungvikt genom att besegra Sonny Liston på teknisk knockout efter den sjätte omgången. Han konverterade senare till islam i 1965 och bytte namn från Cassius Clay, som han ansåg vara en slavs namn till Muhammad Ali.

Ali vägrade göra sin militärtjänst och skickas till Vietnam. Därför förlorade han sin VM-titel 1967. Ali dömdes i domstol 20 juni 1967, men domen överklagades, och Högsta domstolen ändrade domen och frikände Ali 28 juni 1971. Ali fortsatte att boxas men det gick inte lika bra som förut. Efter en misslyckad comeback 1981 som slutade med en poängförlust mot Trevor Berbick lade Ali av för gott. Ali hade under sin karriär försvarat världsmästartiteln 19 gånger.

Muhammad Ali drabbades av Parkinsons sjukdom. Olympiska sommarspelen 1996 hölls i Atlanta, Ali fick äran att tända den olympiska elden. Muhammad Ali var tidvis engagerad i politik. Han var för utökning av de svartas rättigheter, han beskylldes ibland för att vara rasist då han tyckte att svarta och vita skulle leva åtskilda. Även hans engagemang för islam och i den svarta organisationen Nations of islam var för många provocerande.

Muhammad Ali var gift fyra gånger och hade nio barn.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s