Konstnärer del XXIII Lars Hillersberg

Konstnärer del XXIII Lars  Hillersberg

Lars Hillersberg 1937-2004 var en politisk svensk konstnär, serietecknare och serieskapare som ofta, och får man drista sig att säga, gärna skapade kontroverser.

Föd i Flen, men uppväxt i Årsta skaffade sig Hillersberg en kvällskurs i teckning på ABF. Hillersberg studerade vid Stockholms Konsthögskolan i 1961-1966. År 1968 grundade vår konstnär den satiriska tidskriften ”PUSS” tillsammans med bland andra Carl Johan De Geer och Lena Svedberg. Hillersberg fortsatte i cirka 35 år att skapa politiska tecknad konst andra konstverk som häcklade det svenska samhället. Andra tidningar Hillersberg gav ut var ”Gatskrikan”.

Det är en svår konst att med konst angripa ett samhälle som ser sig som modernt, fördomsfritt och progressivt, men Hillersberg lyckades.

I slutet av 1990-talet och början av 2000-talet, Hillersberg drog några kontroversiella Israel-kritiska karikatyrer, vilket orsakade viss debatt om huruvida de var antisemitiska eller inte. Hillersberg själv tyckte att dessa diskussioner var ren idioti och sa uttryckligen att han inte var antisemit. Sura kritiker och israelvänner trodde inte riktigt på detta.

Det väckte uppseende år 2000 då Hillersberg fick ”Statlig inkomstgaranti för konstnärer”. Israellobbyn var sur och det blev rubriker på kultursidorna.

Lars Hillersberg dog 2004. Under sina sista år, han levde och arbetade i Gnesta utanför Stockholm.

”Osviklig fingertoppskänsla för vad vi inte kan publicera”, sa en redaktör, och det är bevis och betyg på stor satir om något.

 

H 1

H 2

H 3

H 4

H 5

H 6

H 7

H 8

H 9

H 10

 

En kommentar på “Konstnärer del XXIII Lars Hillersberg

  1. Henrik Andersson skriver:

    Länken ovan är till en dokumentär som handlar om Hillersberg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s