Är gudarna allsmäktiga?

Är gudarna allsmäktiga?

Monoteisterna hävdar alltid att deras gud är allsmäktig, fast denne potentat verkar mest vara outgrundlig…

Tron på allsmäktigheten verkar vara central i de läror som härstammar från öknen, ja det är kanske rentav det viktigaste i dessa så kallade religioner.

Men är då våra gudinnor och gudar allsmäktiga? Om inte, då är det väl ingen idé att tro på dem? Varför ingriper de inte i allt som sker, varför tillåter de orättvisor?

På svaret om de är allsmäktiga får man först komma ihåg att det inom asatron finns nio världar. Monoteisterna har guds värld, människornas värld och tron på skräck och straffvärlden. Tre världar kan man tycka, men då monoteistguden har skapat allt så finns det egentligen bara en värld. Den kristne guden har skapat helvetet, få kristna tänker på det. Det är väl inte så svårt att vara allsmäktig om det är bara en värld. Men i asatron finns det som redan nämnts tidigare nio världar.

Lite förenklat kan man säga att asarna och vanerna är allsmäktiga i Asgård och Vanaheim. Inflytandet i jättarnas värld är mindre, de reser ju ibland dit, Oden och Tor. I Hels rike är inflytandet obefintligt, Hel släpper inte Balder och Nanna hur mycket gudarna än vill. Midgård, vår värld är ju egentligen ett mellanting, en mellanvärd, hörs ju på namnet dristar man satt skriva. Av Ymers kropp skapade gudarna vår värld. Hälften kommer från gudarna, hälften från jättarna. Då ska man inte bli förvånad att världen är som den är. Och som världen är, så ska den vara. Till skillnad från profeternas och lärjungarnas religioner så utgår inte asatron att världen är ond och därför behöver vi Guds nåd för att klara oss. Dödsskuggans dal finns inte i vår religion. Utgår man för allt är dåligt, ja då blir det dåligt. De kristna börjar livet med en så kallad arvsynd. De kristna utgår ju från att världen är dålig, men den allsmäktige rättar inte till det, han är ju outgrundlig. Outgrundlig verkar mest vara ett kodord för lat, oengagerad och passivitet.

Om man utgår från att livet är bra och positivt rent generellt, då behövs inte guds nåd. Visst, alla asatroende är ju inte glada dygnets alla timmar hela livet, men det som är bra bruka uppväga det dåliga.

Kan våra gudar ingripa i allt som sker? Ja kanske det, men vad händer då? Blir det bättre, kanske blir det rentav som i en diktatur, makthavarna kan lägga sig i allt men det sker till priset av inskränkningar i den personliga friheten. Jättarna blir knappast glada och spjärnar emot och vips så har ragnarök inletts!

Men du käre läsare, om du var en allsmäktig gud, skulle du då vilja vara en mysfarbror som ska passa upp dina lata barnbarn? Det är ju lite så monoteisterna vill ha det, de påminner om han på jobbet som springer till chefen hela tiden för att få påök. Man börjar förstå den där osynlige guden varför han är outgrundlig, bara massa tjatande och tjattrande barnungar som skriker hela tiden. Vi ska ha och ha skriker Abrahams andliga avkomma, ge tillbaka skriker de inte. Gåva kräver en motgåva säger asatron. Om gudarna ska ha nytta av människorna måste människorna också ha nytta av gudarna. Lite vanvördigt, klia min rygg, så kliar jag din. Hjälp till självhjälp går mer i linje med asatron.

Ska vi försöka avsluta så kan vi säga att asarna och vanerna är allsmäktiga, men inte i alla de nio världarna. Våra gudamakter är inte himmelska dagisfröknar, den sysslan kan Jehova och Allah syssla med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s