Asatron levde vidare i sagorna: Törnrosa och Brynhild

Asatron levde vidare i sagorna: Törnrosa och Brynhild

Asatron försvann som religion, men överlevde i folkkulturen. Detta påstående får ses som sanning. Minnet av asagudarna levde kvar. Odens vilda jakt och Tors strider mot jättarna får vara två exempel. Men även i sagorna levde minne kvar av tiden innan munkar och präster kom med sina kors och rökelsekar.

Törnrosa

Alla känner till sagan om Törnrosa. Lite olika variationer finns, men huvuddragen är följande:

En prinsessa föds, kungen och drottningen ska ha dopfest. Feer kommer med gåvor men en ond fe som inte blivit bjuden kommer och uttalar en förbannelse att prinsessan ska sticka sig på en slända, ett redskap som används när tråd ska tillverkas. Prinsessan kommer då att dö. Enligt de flesta skildringar av sagan mildrar de andra feerna förbannelsen så att flickan bara kommer att somna, men hon kommer att sova länge, tills någon kan bryta förtrollningen. Man försöker hindra att förbannelsen slår in, men det gör den. Den onda fen lyckas få prinsessan som nu är 16 år gammal att sticka sig på sländan.

Prinsessan sover nu och tiden går. En prins kommer och ser prinsessan där hon vilar i sitt slott. Han kysser henne och de bli kära.

Här brukar en del versioner av sagan sluta. Men det finns ibland en fortsättning. Den lyder i korthet: Prinsen är ihop med prinsessan och besöker henne ofta. De får två barn tillsmans. Prinsen berättar dock inte om sitt förhållande för någon. Prinsen far, kungen är omgift med en kvinna som är ett förklätt troll. Trollet försöker efter att fåt reda på prinsens och prinsessans relation sätta käppar i hjulet. Trollet försöker med diverse medel få prinsen att glömma prinsessan med till slut besegras trollet och prinsen och hans älskade lever sedan lyckliga.

Henry_Meynell_Rheam_-_Sleeping_Beauty

Brynhild

I eddan är Brynhild en valkyria och kungadotter. Oden har lovat att en kung ska segra i ett krig, men Brynhild stöder mot Odens vilja en annan kung. Den Brynhild hjälper vinner, men Oden blir arg och som straff sticker han valkyrian med sömntörne. I en borg, eller vagnsborg omgärdad med en brinnande vallgrav sover Brynhild. Drakdödaren Sigurd kommer dit, och Brynhild vaknar. De lovar varandra trohet. Sigurd ger sig av och träffar Gjuke en kung med tre söner och en dotter. Gjukes drottning ger Sigurd en glömskedryck. Minnet av valkyrian försvinner då drakdödaren dricker drycken.

Sigurd och den äldste kungasonen Gunnar besöker Brynhild. Gunnar vill gifta sig med Brynhild och Sigurd hjälper honom. Brynhild går med på att gifta sig, om än något motvilligt. Sigurd som är gift med Gudrun, Gjukes dotter. Han återfår minnet men säger inget. När det uppdagas att Brynhild blivit lurad så eggar hon Gjukes söner att döda Sigurd. Den yngste sonen gör detta. Sigurd dräper honom innan han själv dör. Sigurds son med Gudrun dödas också. Brynhild tar nu livet av sig. Denna saga fortsätter och det i många om omständiga turer, men de får lämnas därhän.

Denna saga, om Sigurd och Brynhild slutar i stor tragik.

brunhilde-asleep

Det som förenar sagorna

Grundmotivet, kungadottern som sover en sömn på grund av trolldom men blir väckt av en kungason är densamma. ”övernaturliga makter” är med i båda sagorna. De som väcker de sovande damerna är kungasöner. I fortsättningen på sagan om Törnrosa finns kungens elaka fru med. Gjukes drottning Grimhild spelar den rollen.

Det som skiljer sagorna

Törnrosasagan slutar lyckligt, det gör inte sagan om Brynhild. Ja hela sagocykeln den är med i slutar i ond bråd död. I sagan om Törnrosa spelar feer en roll, i sagan om Brynhild är Oden den som sätter i gång handlingen. Törnrosa stucker sig på en slända, Oden sticker valkyrian med sömntörne.

Övrigt

Sländan används för att spinna tråd. Spinna trådar gör nornorna och nornor och feer påminner om varandra. Sländan blir en symbol för ödet. Törnrosa kan inte undkomma sitt öde trots alla försök. Detta att inte kunna undkomma sitt öde är vanligt förkommande i eddans hjältesånger. Ja ödestron var så stark att den överlevde kristendomen och lever än idag.

Slutord

Berättelsen om Brynhild ligger till grund för sagan om Törnrosa. Sagan har dock ändrats över tid och religionsskiftet. Grundmotivet är kvar, men det ödesmättade och tragiska i eddans sånger om Brynhild och Sigurd Fafnersbane är utbytt mot ett lyckligt slut. Berättelsen om Brynhild är en saga för vuxna, dagens berättelse om Törnrosa är för barn. Men läs gärna om såväl Törnrosa och Brynhild, båda sagorna har ju något att berätta. Och för oss asatroende kan det vara en tröst att något överlevde Vite Krists härjningar!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s