Wardruna i Göteborg, retrospektiv

Såhär drygt två veckor efter upplevelsen av Wardrunas första uppträdande på svensk jord så är kroppen å ena sidan trött efter alla arbetsdagar, men själen är otvivelaktigt stärkt. 

Det är på få sätt möjligt, upplever jag, att i dessa moderna dagar få genuin kontakt med sina rötter och uppleva en folklig och kulturell gemenskap helt utan inslag av olust och skepticism, men där och då i Göteborg på finkulturellt vis på Lohrenbergsteatern så infann detta sig. Den norska konstellationen Wardruna med Kvitrafn i spetsen (tidigare bland annat sessiontrummis i Gorgoroth och numera känd som musikskapare och statist i tv-serien Vikings) tar plats på scenen värdigt och kontrollerat, framför sånger och hymner utan samtal/interaktion med den sittande publiken emellan låtarna. Den ena kraftiga och stämningshöjande sången, uppbackad av primitivt slagverk och någon form av violin, balanserar i symbios med hög kvinnogaldr och förstärks visuellt med en förvisso enkel, men nog så dramatisk ljussättning. Det reciteras på både norska och former av fornnordiska.

Den ena titeln efter den andra känns igen från deras två album och inte förrän i slutet tas det kontakt med åhörarna då det deklameras från Havamal och vi, bröder och systrar  som han benämner oss, får tänka på de döda. Helvegen ska spelas som sista sång och publiken jublar fullständigt.

Jag lät mig glädjas av den stora uppslutningen och det varma mottagandet med stående ovationer. Wardrunas musik och  kulturvitalisering genom autentiskt skapande gjorde mig mycket väl till mods, som beskrivet inledningsvis. Denna grupp förtjänar din uppmärksamhet, och i höst kommer tredje delen i Runaljod-trilogin: Ragnarök.

http://www.wardruna.com

/S.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s