En insändare i skaraborgsbygden: Tolerans och religion

Fredagen den 29/4 2016 publicerades denna insändare i Skaraborgsbygden. http://www.skaraborgsbygden.se

Tolerans och religion

DEBATT Tolerans är nog bra. Men tolerans för toleransens egen skull är dåligt. Man börjar tolerera saker man tycker är fel. Man tolererad det som är dåligt, samtidigt som man inte försvarar det som är bra. En del naiva välvilliga medmänniskor har lite svårt inse detta.
En god regel som alla borde tänka på är att bedöma en ideologi eller religion för det man tycker sämst om i denna trosinriktning. Både ideologi, demokrati, kommunism och fascism är lika mycket tro som religionerna judendomen, islam och kristendomen. När undertecknad läste historia i Uppsala sa ofta professorerna att vet ni vad skillnad mellan religion och ideologi är? Svaret blev alltid det är ingen skillnad!

Själv dömer jag efter det som är dåligt. Jag dömer inte kristendomen efter min snälle granne som bjuder på smörgåstårta, jag bjuder inte islam efter min snälle granne som bjuder på sockerkaka jag dömer deras religioner efter vad dumma människor gör.

Jag dömer kristendomen efter massmördaren Breivik som ville ut på korståg mot islam. Jag dömer islam efter mördarna i islamitiska staten som korsfäster människor. Jag dömer judendomen efter sionister i Israel som lever översittare på Gazaremsan. Detta har jag rätt till i religionsfrihetens namn.

Och efter som jag dömer efter det sämsta i religionerna så vill jag verkligen inte ha moskéer i Sverige. Jag ser också gärna att det inte byggs mer kyrkor. Kristna och muslimer är intoleranta. De tror bara på en gud, det är väl acceptabelt.

Men de har också som mål att alla ska tro på deras osynlige och allsmäktige gud. Ibland med ord, ibland med svärd och eld har de spridit sina religioners dumma budskap. Jag skriver dessa rader i religionsfrihetens namn.

Korsfarare och jihadister, häxbrännare och kvinnostenare samma eländiga monoteism. Intressant att just de som tror på bara en gud alltid begår våldsdåd. Tron på bara en gud verkar alltid leda till missriktad idealism och kontrollbehov. En gud, varför kan de inte ha några till? Själv anser jag att en riktig religion med självaktning har minst en gudinna! Varför ska monoteisterna alltid ha någon slags monopol vad som är riktig religion? I Sverige har vi idag förutom ateister, och agnostiker såväl wiccaner, hinduer och nu i våras fick vi ett nytt samfund, nordiska asa-samfundet. Kanske borde man pusha fram dessa religioner istället för grymma monoteistgudar från öknen?

Henrik Andersson,
polyteist

En kommentar på “En insändare i skaraborgsbygden: Tolerans och religion

  1. Henrik Andersson skriver:

    En liten miss. Tidningen döpte om artikeln till Tolerans och religion. Detta har redigerats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s