Slutet har kommit.

Slutet har kommit.

Alla kärvänliga och ärade läsare, nu har slutet kommit. Artikelserien som heter Nordiska gudinnor är nu slut. En viss reservation görs, det kan ju varit så att någon gudinna glömts.

Alla asynjor, diser, valkyrior och många fler har fått var sin rubrik, artikel samt en bild som ska föreställa den kvinnliga gudamakt som artikel behandlar. Texten har varit från skriften Våra gudamakter, en företeckning över asarnas, vanernas och alvernas gudamakter.

Bilderna var lite av en utmaning för de skulle just föreställa just den gudinna artikel handlade om. Det har inte varit så att det vara har tagits en bild av låt säga en anonym valkyria och sedan har den bilden fått illusterar artikeln. En del arbeta med att undersöka rättigheter och tillåtelse att använda bilderna har gjorts, men det ska också ägas att det inte lagts ner någon större möda på denna sak. Är någon missnöjd med detta så får de som vill höra av sig.

En annan sak är att bilderna är befriade från de allra värsta horn och vingexcesserna. Det verkar som det finns en oskriven lag att horn och vingar måste vara med. Trots att alla vet att denna myt är från 1800-talet. Det ser fult och larvigt ut.

En annan sak är att bildurvalet skett med principen ”naket går bra, men inte dumhet”.  Det finns ganska många bilder av fjompiga damer klädda i någon slags klädesel där de poserar med överdimensionerade vapen.

En del av bilderna har gjorts av hedningar, andra har en rent kommersiell användning och många ligger nog däremellan Olika tekniker har använts och en del är ganska naiva i framställningen och en del kanske rentav abstrakta.

Nu lägger vi ner denna artikelserie. Men innan vi helt gör avslut passar vi på att göra läsaren och betraktaren observant på tre bilder.

Den första är gudinnan Beyla. Få har ägnat tid att avbilda mjödets gudinna. Nog är hon skön att beskåda? Men hon är ju söt som mjöd.

Den andra är gudinnan Frigg. Det verkar som många vill se Frigg i skepnad av en äldre kvinna. Ibland verkar det som en del även vill se henne i skepnad av en kvinna i yngre medelåldern och havande. Frigg ska ju till skillnad från Freja vara en kärleksgudinna som främst har hand om moderskärlek. Här valde vi en bild av en sexuellt aktiv yngre kvinna. Om Frigg äter av Iduns äpplen måste hon ju rent logiskt vara ung, eller hur?

Den tredje är gudinna Härn. En del anser att hennes namn är ett av Frejas binamn. Men vi har ansett att hon är en gudinna i egen rätt. Och den bild som finns av Härn är den första någonsin som gjorts.

Nu säger vi tack och farväl med orden: Hell alla kvinnliga gudamakter, vi dyrkar vördar och ärar!

Beyla

Beyla

Frigg spinnrock svart-vitt

Frigg

Härn

Härn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s