14 april

14 april

14 april vaknar enligt gammal klokskap björnen i Sverige. På skansen i kungliga huvudstaden är det årlig tradition att björnungar som fötts under vintern släppt ut. Årlig tradition kanske är att ta i, det är inte alltid det finns några små bamsingar, men datumet är ju återkommande. Dagen anses också vara den första sommardagen. Innan kalender reformationen 1753-talet kunde det kanske ha mera fog för sig, då infall den 14 på det datum som idag är den 24 april.

Händelser

Mycket har hänt sedan världens blev till. Här kommer några händelser som ska skett den 14 april.

1471

Slaget vid Barnet, strax norr om London utkämpas mellan York och Lancaster. Dessa två grupper strider om kungamakten i England i ett krig som blir känt som rosornas krig. Yorks trupper är under den nyblivne kungen Edvard IV befäl. Motståndarna är under Richard Neville, earl av Warwicks kommando. Trots att den kungliga hären är något mindre än earlens segrar den. Richard Neville stupar i slaget. Konflikten som startade 1455 avslutas först 1485.

Slaget vid Barnet 14 april

Slaget vid Barnet. Inget barn kom väl till skada, men en earl dog…

 

1784

Den 16-årige kronprins Frederik, senare Frederik 6, gör en statskupp. Kronprinsens far Christian 7 är sinnessjuk och låter sin gunstling Johann Friedrich Struensee styra. Denne herre har även ihop det med drottningen. Johann Friedrich Struensee avrättas en tid därefter och kronprinsen styr som regent. Till sin hjälp har arvtagaren till tronen Ove Høegh-Guldberg, och sin styvmormor änkedrottning Juliane Maria. Høegh-Guldberg får nästan lika mycket makt som den förre kungafavoriten. Av någon anledning låter inte danska monarker använda romerska siffror utan begagnar de som används i det dagliga livet.

Christian VII

Den stackars kungen som blev sinnessjuk och lät en gunstling styra.

1814

Furstendömet Elba inrättas. Napoleon I, Frankrikes kejsare har efter flera års krig tvingats lida nederlag och avgår som kejsare. Som kompensation får han ön Elba i Medelhavet som kompensation. Napoleon som härskat över ett imperium är staschef över en ö på 223 km². Mindre än ett år är Napoleon herre på den lilla ön. Sedan försöker han återta makten, förgäves ska man kanske tillägga.

Elbas vapen

Elbas statsvapen. Napoleon lät själv utforma vapnet. Biet var Napoleons egen symbol och bars i hans eget vapen. flitig som ett bi var han kanske, men många tycker dessa insekter är så väl farliga som irriterande. För historiker är dock Napoleon och hans tid honung.

1912

RMS Titanic går på ett isberg strax innan midnatt. Fartyget som ansetts vara ett stort framsteg för den tekniska utvecklingen och som är världens största passagerarfartyg sjunker dagen därpå. Då fartyget sjunker på sin första resa, jungfruresa på en planerad resa mellan Southhampton och New York samt att pressen skrivit mycket och spätt på ett rykte att fartyget är osänkbart gör att en stor mytbildning uppkommer runt skeppet. Många av besättningen och passagerarna ombord drunknar. 1514 människor dör, många på grund av brister i säkerheten. Livbåtarna ombord kom från Kohlswa Jernverk i Kolsva, Västmanland.

Isberget

Toppen av ett isberg. Denna bild togs dagen efter förlisningen av Titanic och visar isberget som ledde till 1514 människors död. Naturen är mäktigast, glöm aldrig det!

1942

Finlandsfrivillige Gösta Hallberg-Cuula stupar denna dag vid Svirfronten. Hallberg-Cuula som var av svenskfinsk släkt var den förste som anmälde sig som frivillig till finska vinterkriget och senare till fortsättningskriget. Begravningen sker i Stockholm och dagen den 14 april blir en slags inofficiell dag då svenska frivilliga minns och hedras. Många av de som uppmärksammar Gösta Hallberg-Cuulas dödsdag är, milt uttryckt folk som är skeptiska mot såväl parlamentarism som globalisering.

 

Hallberg-Cuula

Gösta Hallberg-Cuula. Någonstans i Finland under fortsättningskriget.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s