Två bortglömda krig och ett bortglömt land

Två bortglömda krig och ett bortglömt land
Tjeckoslovakien upphörde att existera som stat 15 mars 1939. Detta datum försvann den sista rest av den olycksaliga statsbildningen Tjeckoslovakien eller Tjecko-Slovakien som den kallades den sista tiden av sin existens. Polen tog en del områden, tyskarna en del och de utropade den del av det gamla tjeckiska området för protektoratet Böhmen-Mähren eller som det heter på tjeckiska ”Protektorát Cechy a Morava”. Ungrarna tog också en del av det som fanns kvar och de hamnade i konflikt med två områden av det förre detta Tjeckoslovakien som förklarade sig självständigt. Slovakien och Karpato-Ukraina. Båda förklarade sig som fria stater 15 mars 1939.

 

Slovakerna hade en trumf på hand som ukrainarna inte hade, de hade stöd hos tyska rikets statschef Adolf Hitler. För tyskarna hade uppmuntrat Slovakerna att förklara sig självständiga och lovat att de var under tyska rikets beskydd. Gränskonflikter med Ungern ledde här till krig. Mellan 23 mars till och med den 31 mars kostade striderna som ungarna inledde 22 döda slovaker och 8 ungrare livet. Men slovakerna under deras ledare Jozef Tiso förblev självständiga. Då hade den ukrainska republiken redan ockuperats.
Karpato-Ukraina hade en befolkning där över 60 % var ukrainare. Ofta har ukrainarna här kallats för rutener. Landet de bodde i hade dock allt sedan medeltiden styrts av ungrare. När den tjeckoslovakiska krisen utbröt hoppades många ukrainare att försöka bli självständiga. En militär enhet, karpatiska hären bildades men vapen och utrustning var det ont om. Denna ukrainska enhet hade som syfte att försvara sig mot såväl tjecker, ungrare, slovaker och polacker. Ukrainarna hade problem med dem alla. Uniformer och fanor lyckades skaffas fram och ukrainare i exil lyckades sända in pengar. Det egentliga Ukraina hade kommunisterna införlivat i Sovjet redan 1922. Organisationen för ukrainska nationalister, OUN som bildats 1929 och verkade för ett fritt Ukraina i Polen och i Sovjet stödde självständighetstanken. Ukrainare som levde i Polen tog sig över gränsen till Karpato-Ukraina hösten 1938, flera av dem var med i OUN. De sista dagarna av Tjeckoslovakiens existens kom det till bråk mellan tjecker och ukrainare. President över den nya staten blev Avgustyn Voloshyn som var biskop men också länge hade verkat för ukrainarnas sak och för självstyre sedan 1920-talet. President Voloshyn utfärdade följande dekret den 15 mars:
Karpato-Ukraina är en självständig stat.
Namnet på staten är: Karpato-Ukraina.
Karpato-Ukraina är en republik, som leds av en ordförande som väljs av Karpato-Ukrainas Parlament.
Staten språk Karpato-Ukraina är det ukrainska språket.
Färgerna i den nationella flagga Karpato-Ukraina är blå och gul, blå ovanpå och gul på undersidan.
Staten emblem Karpato-Ukraina är som följer: en björn på ett rött fält på sinister sidan, fyra blå och tre gula ränder på dexter sidan, samt Vladimir den stores treudd.
Nationalsången i Karpato Ukraina är ”Sche ne vmerla Ukraina” (”Än har Ukraina inte dött”).
Denna lag kommer gälla direkt efter den utfärdas.

Detta var väl också i stort det enda som den nye presidenten han uträtta innan kriget kom.
Den 15 mars gick ungerska armén på riksföreståndare Miklós Horthy order över gränsen och strider inleddes. Dagen därpå förklarade Ungern Karpato-Ukraina för en del av Ungern. 17 mars lämnade Karpato-Ukrainas regering landet och tog sig till Rumänien. 18 mars slutade striderna. Ukrainare som tillhörde karpatiska hären försökte fly, vid gränsen till Polen kom det till strider och kanske ska polackerna dödat uppemot 500 ukrainare. Tyskarna satte upp förband med före detta medlemmar i karpatiska hären och de deltog i invasionen av Polen hösten samma år som tack för senast. Striderna ska enligt ukrainska uppgifter kostat mellan 2000 till 6 500 människor livet. Då striderna var mindre än en vecka är det dock troligt att förlusterna var mycket mindre. Även ungrare stupade.
Voloshyn bosatte sig sedan i Prag och fick en tjänst som professor. När andra världskriget var slut sändes den förste och ende presidenten av Karpato-Ukraina som fånge till Sovjet och där avled han sommaren 1945.
Kriget mellan Ungern och Slovakien slutade då Hitler som var allierad med dem båda tvingade parterna till fred. Den kortvariga ukrainska staten hade dock ingen beskyddare. Idag är Karpato-Ukraina en del av Ukraina. Voloshyn har postumt fått titeln ”Ukrainas hjälte”.

 

Karpato Ukrainas vapen

Den kortlivade republikens statsvapen.

Karpato-Ukrainas president

President Voloshyn

Presidenten och delar av regeringen

Medlemmar av regeringen för Karpato-Ukraina. Presidenten i främsta ledet och med mörk hatt.

Karpatiska hären

Karpatiska härens medlemmar drar ut i strid 15 mars. En del har uniform, andra inte.

Karpatiska hären 2

Karpatiska hären hade 15 000 medlemmar cirka 2000 hade militärutbildning.

Ungare och döda ukrainare

Ungerska soldater framför stupade ukrainare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s